Hlavní obsah

Berdycha prověří na Roland Garros neúnavný dělník Ferrer. Ale až v úterý

Paříž/Praha
Aktualizováno

V listopadu 2012 prohrál Tomáš Berdych ve finále Davis Cupu v Praze s Davidem Ferrerem jednoznačně 0:3 na sety, přesto se na závěr památného víkendu radoval z trofeje. Tentokrát si v Paříži podobný luxus dovolit nemůže. Čtyřiatřicetiletý Španěl bude soupeřem českého tenisty v boji o postup do čtvrtfinále French Open, oba borci si však musejí počkat. Celý pondělní program byl poprvé po šestnácti letech kvůli dešti zrušen a Berdych s Ferrerem se tak potkají až v úterý.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Tomáš Berdych si na Davida Ferrera věří.

Článek
Fotogalerie

Zápas sedmého nasazeného Berdycha s turnajovou jedenáctkou Ferrerem byl původně v plánu jako druhý v pořadí na kurtu Suzanne Lenglenové, ale později ho pořadatelé kvůli zdržení přesunuli. V Paříži však stále vytrvale prší a kurty zůstávají přikryté plachtami. Ve francouzské metropoli má být dnes i v úterý jen okolo patnácti stupňů Celsia a pršet má po oba dny.

Třicetiletý Čech si v sobotu poradil s Uruguaycem Cuevasem ve čtyřech setech a pošesté se na Roland Garros dostal mezi posledních šestnáct hráčů. Berdychovým nejlepším výsledkem v Paříži zůstává semifinále z roku 2010.

„Cuevas byl moc těžký soupeř. Ale jsem spokojený s tím, jak jsem to zvládl. Zahrál jsem jediný špatný game, a to hned ten první. Tím jsem mu v podstatě daroval první set. Ale jinak jsem našel správný rytmus a srovnal jsem se s jeho liftovanými balóny. Když jsem tohle dokázal, tak už jsem v zápase diktoval," prohlásil Berdych.

Berdych na Ferrera vyzrál i v Madridu

S Ferrerem má sice bilanci 6:8, ale do boje rozhodně nepůjde jako outsider. Neúnavný dělník kurtu z Valencie totiž není na rozdíl od většiny svých krajanů typickým antukářem, raději má tvrdší povrchy. Z posledního měření sil také vyšel na madridské antuce lépe Berdych, který vyhrál 7:6, 7:5. Ze čtyř vzájemných zápasů na drcených cihlách vládl český tenista hned třikrát.

„Cuevas se snažil hrát hrozně úhlem, hlavně z bekhendu. U Ferrera je bekhend přece jen víc rovný. Nechci říct, že úplně do údržby, ale pokud ho tam člověk zatlačí, tak moc z bekhendu netvoří. I tam se dá hledat cesta, vyzkoušel jsem si to právě v Madridu. Na osmifinále se těším a myslím, že to bude dobré," vykládal novinářům Berdych, který se v Paříži prozatím prezentuje solidním tenisem, ačkoli je po dlouhé době bez stálého kouče.

„Myslím, že nejsem typ, který by balancoval mezi tím, že buď mi to tam padá a vyhraju, nebo to nepadá a prohraju. Věřím, že když je potřeba, dokážu si ty výměny odehrát i delší a obehrát si to," tvrdil Berdych. Trpělivost je v každém souboji s Ferrerem základní podmínkou úspěchu.

Postoupí Tomáš Berdych přes Davida Ferrera do čtvrtfinále French Open?
Ano
64,9 %
Ne
35,1 %
Celkem hlasovalo 7202 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 19 : 00
20240424T19 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík