Hlavní obsah

Djokovič - Thiem 6:2, 6:1, 6:4Muguruzaová vyzve ve finále French Open Williamsovou. Djokovič se utká o titul s Murraym

Aktualizováno

Srbský tenista Novak Djokovič má na dosah titul na French Open, který mu v jeho grandslamové sbírce chybí. V pátečním semifinále porazil Rakušana Dominica Thiema 6:2, 6:1, 6:4. Finálovým soupeřem světové jedničky bude Brit Andy Murray, jenž zdolal Švýcara Stanislase Wawrinku 6:4, 6:2, 4:6, 6:2. Obhájit titul v ženské dvouhře se v sobotu pokusí Američanka Serena Williamsová. Její soupeřkou ve finále bude Španělka Garbiňe Muguruzaová.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič se raduje z postupu do finále French Open.

Článek
Fotogalerie

Djokovič nedal na kurtu Suzanne Lenglenové talentovanému mladíkovi šanci. Dvaadvacetiletý Rakušan, jenž hrál semifinále grandslamového turnaje poprvé v kariéře, podlehl majiteli jedenácti grandslamových titulů za hodinu a 48 minut. I tak se ale v novém vydání žebříčku ATP dostane poprvé do elitní desítky, posune se před Tomáše Berdycha na sedmé místo.

Djokovič si na antuce v Roland Garros zahraje o titul počtvrté. Jeho soupeřem bude světová dvojka Andy Murray, který se v Paříži probojoval do finále poprvé v kariéře a jako první Brit po 79 letech. Devětadvacetiletý tenista zdolal ve druhém semifinále obhájce titulu Wawrinku 3:1 na sety.

Murray vyřadil Wawrinku

Murray, jenž v předchozích letech v Paříži třikrát ztroskotal v semifinále, vybojoval ve čtvrtek svůj úvodní servis až v maratónském gamu, ve kterém se hrálo pětkrát přes shodu. V následující hře sebral soupeři podání a sadu ukončil v 10. hře, kdy odvrátil tři brejkboly.

Ve druhém setu Wawrinku přitlačil a nutil soupeře k chybám. Vyrovnaný třetí set sice ztratil, ve čtvrtém už ale opět dominoval a Švýcara dokázal poprvé na antuce porazit.

Pařížské finále tak bude míst stejné složení jako úvodní grandslam sezóny v lednu na Australian Open, kde se radoval Djokovič. Srb, jenž vloni ve finále Roland Garros podlehl Wawrinkovi, prohrál poslední vzájemný duel s Murrayem před dvěma týdny ve finále generálky v Římě. Loňské semifinále v Paříži ale patřilo po pětisetovém dramatu Djokovičovi.

O titul na French Open si v ženské dvouhře zahrají Španělka Muguruzaová a favorizovaná Američanka Serena Williamsová. Světová jednička porazila v semifinále Kiki Bertensovou z Nizozemska 7:6, 6:4, Muguruzaová zdolala zkušenou Australanku Samanthu Stosurovou 6:2, 6:4.

Dvaadvacetiletá Muguruzaová, čtvrtá hráčka světového žebříčku a rodačka z Venezuely, si na French Open zahraje o titul poprvé. Na pařížské antuce ji čeká v sobotu druhé grandslamové finále v kariéře, loni ve finále Wimbledonu podlehla právě Williamsové.

Američanka Williamsová má v Paříži šanci vyhrát už dvaadvacátý grandslam a vyrovnat rekord německé legendy Steffi Grafové. S nenasazeným nizozemským překvapením Bertensovou, až 58. hráčkou žebříčku WTA, ale měla hodně práce.

Čtyřiadvacetiletá Nizozemka, která hrála semifinále na grandslamu poprvé, začala ve velkém stylu. Vedla 3:1, ale následně nevyužila tři brejkboly, v deváté hře neproměnila setbol, ztratila podání a rozhodoval tie break.

I v tom mohla Bertensová set úspěšně ukončit, ale od stavu 7:6 už žádný míč neuhrála. V druhé sadě pak nad favorizovanou soupeřkou vedla 2:0, ale dvakrát přišla o servis a Williamsová čtvrtým mečbolem zápas ukončila.

Hingisová s Paesem završili na French Open týmový grandslam

Martina Hingisová a Leander Paes vyhráli na French Open smíšenou čtyřhru a po loňských triumfech na Australian Open, Wimbledonu a US Open získali čtvrtý společný titul, kterým završili týmový kariérní grandslam. Švýcarsko-indický pár dnes ve finále porazil indicko-chorvatskou dvojici Sania Mirzaová, Ivan Dodig 4:6, 6:4, 10:8.

Pětatřicetiletá Hingisová a o sedm let starší Paes úvodní set za 35 minut po jediném úspěšném brejku v 10. hře prohráli, ve druhém ale vzali soupeřům podání dvakrát a duel vyrovnali. V supertiebreaku pak těsný souboj dotáhli.

Hingisová svou sbírku grandslamových titulů rozšířila na dvaadvacet, ve smíšené čtyřhře se radovala popáté. Paes získal v mixu jubilejní desátý titul, celkem jich má osmnáct.

French Open v Paříži (antuka, dotace 32 017 500 eur):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Thiem (13-Rak.) 6:2, 6:1, 6:4
Murray (2-Brit.) - Wawrinka (3-Švýc.) 6:4, 6:2, 4:6, 6:2
Čtyřhra - semifinále:
F. López, M. López (15-Šp.) - Dodig, Melo (3-Chorv./Braz.) 6:2, 3:6, 7:5
B. Bryan, M. Bryan (5-USA) - Kubot, Peya (9-Pol./Rak.) 7:5, 6:1
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (1-USA) - Bertensová (Niz.) 7:6 (9:7), 6:4
Muguruzaová (4-Šp.) - Stosurová (21-Austr.) 6:2, 6:4
Čtyřhra - semifinále:
Garciaová, Mladenovicová (5-Fr.) - Gasparjanová, Kuzněcovová (Rus.) 6:4, 4:6, 6:3.
Smíšená čtyřhra - finále:
Hingisová, Paes (Švýc./Indie) - Mirzaová, Dodig (2-Indie/Chorv.) 4:6, 6:4, 10:8.
Páteční výsledky českých tenistů najdete zde.

Reklama

Související témata: