Hlavní obsah

Djokovič - Murray 3:6, 6:1, 6:2, 6:4První set ztratil, poté Murrayho smetl. Djokovič na French Open zkompletoval kariérní grandslam!

Paříž
Aktualizováno

Novak Djokovič vstoupil do dějin, když jako osmý tenista v historii zkompletoval kariérní grandslam. Devětadvacetiletý Srb porazil v nedělním finále French Open Brita Andyho Murrayho 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 a získal tak v Paříži titul, který mu v jeho sbírce doposud chyběl.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič s trofejí pro vítěze French Open.

Článek
Fotogalerie

Světová jednička získala dvanáctý grandslamový vavřín a na čtvrtém místě historických statistik se vyrovnala Australanovi Royi Emersonovi. Kariérní grandslam před ním získali jen Američané Andre Agassi a Don Budge, Australané Emerson a Rod Laver, Brit Fred Perry, Švýcar Roger Federer a Španěl Rafael Nadal.

V Paříži uspěl Djokovič ve svém čtvrtém finále a až při dvanácté účasti. S Murraym sice prohrál první set, ale pak ukázal, proč dominuje světovému tenisu. Základem jeho hry byl skvělý pohyb, výborný return a minimum chyb. Další tři sety suverénně ovládl a po třech hodinách zvedl nad hlavu Pohár mušketýrů. Za triumf získal dva milióny eur (54 miliónů korun).

"Je to velmi mimořádný okamžik, nejspíše největší v mé kariéře," řekl Djokovič na dvorci. "Chtěl bych proto poděkovat všem blízkým za to, že mi odpouštějí a tolerují všechno možné v běžném životě. Ze srdce děkuju."

Djokovič začal finále skvěle, úspěšně zařazoval zkrácení hry a hned v první hře získal Britovo podání. Murray ale odpověděl stejnou mincí a po krásném lobu získal brejk a po něm ještě další tři hry. Set nepustil, ale pak už ztrácel.

Srb od druhé sady na kurtu vládl

Od začátku druhé sady hrál Djokovič, který ve čtvrtfinále vyřadil Tomáše Berdycha, ve výměnách jistěji a dominantněji. Získal brzy brejk na začátku druhého, třetího i čtvrtého setu a až do konce čtvrté sady byl při svém podání nezdolný.

Až za stavu 5:2 ve čtvrtém setu, kdy poprvé podával na výhru, se "rozklepal" z toho, jak je blízko vytouženému triumfu. Udělal dvojchybu, Brit začal víc riskovat a ještě čtvrtý set malinko zdramatizoval, ale ne na dlouho. Za stavu 5:4 Srb svůj servis zvládl, i když na něm bylo vidět, jak s ním cloumají emoce. O první mečbol se připravil dvojchybou, při druhém vyhodil míč do autu a až při třetím uspěl.

"Jsem samozřejmě zklamaný, takhle jsem si výsledek nepředstavoval, ale Novak hrál extrémně dobře," řekl Murray po svém prvním pařížském finále. "On se chytil poté, co jsem nevyužil brejkbol v první hře druhé sady. Pak se uvolnil a jeho hra šla nahoru. Ještě na konci čtvrtého setu jsem skoro našel cestu, jak se ještě udržet v utkání, ale nestačilo to," řekl Murray.

Svěřenec Slováka Mariána Vajdy a Němce Borise Beckera Djokovič získal jako třetí hráč takzvaný nekalendářní Grand Slam - před Paříží vyhrál letos i Australian Open a loni Wimbledon a US Open. To před ním zvládli jen Budge a Laver. Po Američanovi Jimu Courierovi je prvním hráčem od roku 1992, který po sobě vyhrál Australian a French Open.

Nejúspěšnější hráči ve dvouhře na grandslamových turnajích:
JménoZeměAustralian OpenFrench OpenWimbledonUS OpenCelkem
Roger FedererŠvýcarsko417517
Pete SamprasUSA2-7514
Rafael NadalŠpanělsko192214
Roy EmersonAustrálie622212
Novak DjokovičSrbsko613212
Rod LaverAustrálie324211
Björn BorgŠvédsko-65-11
Bill TildenUSA--3710

Francouzské tenistky Caroline Garciaová a Kristina Mladenovicová vybojovaly na French Open titul ve čtyřhře a staly se prvním domácím párem po 45 letech, který antukový grandslam v ženském deblu vyhrál. Pátá nasazená dvojice zdolala ruské šampiónky z roku 2013 Jekatěrinu Makarovovou s Jelenou Vesninovou 6:3, 2:6, 6:4.

Junior Rikl vyhrál v Paříži čtyřhru

Jediným českým šampiónem se letos na Roland Garros stal junior Patrik Rikl. Sedmnáctiletý syn bývalého reprezentanta Davida Rikla, jenž hrál finále čtyřhry už v lednu na Australian Open, triumfoval společně s Izraelcem Jišajem Olielem ve čtyřhře.

Garciaová s Mladenovicovou navázaly na francouzskou dvojici Gail Chanfreauová, Francoise Durrová, která na pařížské antuce kralovala v roce 1970 a o rok později titul obhájila. Z vítězství se na French Open jako poslední Francouzka radovala Mary Pierceová, která vyhrála čtyřhru v roce 2000 se Švýcarkou Martinou Hingisovou.

Dvaadvacetiletá Garciaová a o rok starší Mladenovicová se spolu daly dohromady na začátku sezóny hlavně kvůli čtyřhře ve Fed Cupu. V listopadu se ve finále týmové soutěže postaví českým obhájkyním titulu.

French Open v Paříži (antuka, dotace 32 017 500 eur):
Muži:
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Murray (2-Brit.) 3:6, 6:1, 6:2, 6:4
Ženy:
Čtyřhra - finále:
Garciaová, Mladenovicová (5-Fr.) - Makarovová, Vesninová (7-Rus.) 6:3, 2:6, 6:4
Junioři:
Dvouhra - finále:
Blancaneaux (Fr.) - Auger-Aliassime (11-Kan.) 1:6, 6:3, 8:6
Čtyřhra - finále:
Rikl, Oliel (ČR/Izr.) - Čchong Jun-song, Luz (Korea/Braz.) 6:3, 6:4
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Masarovová (12-Švýc.) - Anisimovová (2-USA) 7:5, 7:5
Čtyřhra - finále:
Ariasová, Danilovičová (Šp./Srb.) - Pervušinová, Potapovová (1-Rus.) 3:6, 6:3, 10:8
Turnaj žen kategorie ITF v Brescii (antuka, dotace 50 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Knappová (1-It.) - Malečková (ČR) 6:1, 6:2
Vyhraje Novak Djokovič French Open i příští rok?
Ano
67,7 %
Ne
32,3 %
Celkem hlasovalo 1869 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - French Open - dvouhra mužů

  • Čtvrtfinále

  • Srbsko Novak Djokovič Česká republika Tomáš Berdych
    6 : 3; 7 : 5; 6 : 3
  • Rakousko Dominic Thiem Belgie David Goffin
    4 : 6; 7 : 6; 6 : 4; 6 : 1
  • Španělsko Albert Ramos Švýcarsko Stan Wawrinka
    2 : 6; 1 : 6; 6 : 7
  • Francie Richard Gasquet Velká Británie Andy Murray
    7 : 5; 6 : 7; 0 : 6; 2 : 6
  • Semifinále

  • Srbsko Novak Djokovič Rakousko Dominic Thiem
    6 : 2; 6 : 1; 6 : 4
  • Švýcarsko Stan Wawrinka Velká Británie Andy Murray
    4 : 6; 2 : 6; 6 : 4; 2 : 6
  • Finále

  • 05.06.16      15 : 00
    Srbsko Novak Djokovič Velká Británie Andy Murray
    3 : 6; 6 : 1; 6 : 2; 6 : 4