Hlavní obsah

Ne, Lendl fakt nespí, ujišťovali američtí novináři. Proč při Murrayho boji nehnul brvou?

New York

Zdálo se, že první set už má jednoznačně v kapse. Brit Andy Murray, nasazená dvojka na tenisovém US Open, vedl už 5:2 a s náskokem jednoho brejku v kapse mířil za výhrou v úvodním dějství. Jenže Španěl Marcel Granollers manko stáhl, odvrátil šest setbolů a ještě se strhla tvrdá bitva. Lóže britského hráče vycítila hrozbu a po každém míčku svého favorita bouřlivě podporovala. Až na jednu výjimku.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Britský tenista Andy Murray po vítězství v druhém kole US Open.

Článek

Tou byl kouč Ivan Lendl. Jeho proslule nehybná tvář ani tentokrát nenaznačila byť jen minimum emocí. Jaký kontrast třeba oproti poblíž sedící a křepčící Murrayho manželce Kim.

Lendl přešel s navenek apatickým klidem i ty nejlepší míčky z rakety jeho svěřence. Až se novináři sedící na stadiónu Arthura Ashe, na jehož zataženou střechu bubnoval déšť, začali zajímat, zda ostravský rodák při utkání neusnul.

„Alespoň odsud z novinářských sedaček můžeme potvrdit, že Lendl byl vzhůru, protože občas lehce pohnul hlavou doleva a cosi říkal svému sousedovi," vyvracel podezření novinář Harvey Araton z New York Times.

Nezírám, zpracovávám zápas

Každopádně Murray nakonec po 68 minutách tuhého boje úvodní sadu druhého kola vyhrál 6:4 a bez ztráty setu nakonec postoupil dál.

Ač se zdá, že Lendl svému svěřenci při zápasech vůbec nepomáhá, pravdou je, že ty největší úspěchy v podobě tří grandslamových titulů a dvou zlatých z olympiád nasbíral Murray právě během dvou období vzájemné spolupráce.

Své chování v hráčské lóži při zápasech vysvětloval Lendl už při Wimbledonu. „Když tam sedím, nezírám jen tupě na kurt. Zpracovávám si, co se v zápase děje a na čem bude potřeba pracovat před dalším zápasem. Nebo třeba za čtyři týdny či osm týdnů. Prostě co je ještě třeba vylepšit," popsal své chladně analytické chování.

Nevyměkl

K Murraymu se vrátil po dvou letech, v nichž se věnoval mimo jiné koučování nejtalentovanějších amerických juniorů v národním tenisovém centru. Podle Murrayho práce s mládeží rodáka z Ostravy trochu změnila, ale v přístupu k němu v tréninku se prý nezměnilo nic.

„Že by nějak vyměkl? Ne, alespoň směrem ke mně určitě ne," odmítal Murray v New Yorku.

„Každá zkušenost vás ale trochu změní. Třeba mladým hráčům kouč prostě nemůže říct: Dneska si podával fakt příšerně. Mohou si to příliš brát a druhý den podávat příšerně znovu. Se staršími tenisty nebo s profesionály můžete být mnohem přímější. Takže asi i Ivan se naučil nové věci při práci s juniory. Je to chytrý chlap a skvělý kouč," vysekl poklonu svému mentorovi Murray, jenž se v příštím kole utká s Italem Lorenzim.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články