Hlavní obsah

Plíšková - Muguruzaová 6:2, 6:7, 7:5Plíšková senzačně otočila ztracený zápas! Odvrátila mečbol a Turnaj mistryň začala vítězně

Aktualizováno

Odvrátila mečbol a otočila už takřka ztracený zápas. Česká tenistka Karolína Plíšková vstoupila do Turnaje mistryň při své premiéře v Singapuru vítězstvím nad Španělkou Garbiňe Muguruzaovou 6:2, 6:7 a 7:5. Podobné drama nabídl i úvodní duel Bílé skupiny, v němž překvapivě porazila Světlana Kuzněcovová obhájkyni Agnieszku Radwaňskou 7:5, 1:6, 7:5. Vítězky dnešních zápasů se střetnou ve středu.

Foto: Edgar Su, Reuters

Vítězné gesto Karolíny Plíškové při premiéře na Turnaji mistryň.

Článek
Fotogalerie

Plíšková vyhrála tři poslední zápasy s Muguruzaovou, a přestože na turnaji pro nejlepších osm hráček sezóny prožívala debut, měla od začátku navrch. Španělka začala dvojchybou a celé úvodní dějství pak především z bekhendu kupila nevynucené chyby.

Skvěle servírující Plíšková nemilosrdně sbírala jeden bod za druhým. Když poprvé vzala soupeřce servis za stavu 1:1, definitivně setřásla nervozitu z velké akce a rozjela se za ziskem setu, v němž ještě jednou prolomila v té době neškodné Španělce podání.

Skvělý první set, pak obrat

„Skvělé. Výborně servíruješ," chválil svojí svěřenkyni kouč Jiří Vaněk po zisku první sady 6:2. Ve stejném duchu se odvíjel i začátek druhého dějství. Češka rychle získala náskok brejku, v případě nouze si pomohla esem, takže se zdálo, že zápas kontroluje.

Jenž šampiónka z letošního French Open se přeci jen dostala do zápasu, přestala chybovat a Češku pomalu dostávala pod tlak. Poprvé jí prolomila podání a začala mít mírnou převahu.

„Jsi lepší. Uvidíš, že jí zase brejkneš," burcoval znovu kouč Vaněk. Plíšková sice následně znovu ztratila servis, což ale hned napravila, takže druhou sadu nakonec rozhodoval tie break. V něm Češka vedla 3:0, ale pak převzala aktivitu Muguruzaová. Vyhrála sedm z následujících osmi bodů a zápas srovnala.

Muguruzaová závěr nezvládla

Plíšková se v rozhodujícím dějství dlouho nemohla opřít o podání, Španělka naopak získávala sebedůvěru a herní pohodu. Najednou tenistka z Loun neměla protizbraň a první game získala až stavu 0:4.

Muguruzaová dominovala, jenže v závěru hodně znervózněla. Opět začala kazit, přidaly se dvojchyby, dokonce prohospodařila mečbol, což Češku vrátilo do hry. Plíšková znovu vycítila šanci, nenechala se rozhodit ani sérií špatných rozhodnutí čárové rozhodčí a psychicky nahlodanou Španělku famózním závěrem nakonec přemohla.

„Byla jsem už blízko ve druhé sadě, ona ale začala hrát skvěle. Dál jsem ale věřila, že můžu vyhrát. Tohle vítězství je pro mě strašně moc důležitě," radovala se po vítězství česká jednička.

Kuzněcovová zaskočila obhájkyni

O první překvapení se v Singapuru postarala Ruska Kuzněcovová, která si zajistila účast v Singapuru až díky sobotnímu vítězství na turnaji v Moskvě. Náročné cestování se zřejmě podepsalo na jejím vstupu do utkání, když rychle prohrávala 1:4.

Po velkém obratu set nakonec otočila. Druhý sice hladce prohrála, jenže ve třetím se znovu strhla bitva. Ruska si trochu odlehčila, když si k překvapení publika ustřihla kus copu. Pak stejně jako v první sadě dotahovala ztrátu na favorizovanou Polku.

Za stavu 4:5 dokonce odvrátila mečbol a sama svůj třetí využila a po dvou hodinách a 48 minutách se mohla radovat z nečekané výhry.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru:
Bílá skupina:
Plíšková (ČR) - Muguruzaová (Šp.) 6:2, 6:7 (4:7), 7:5
Kuzněcovová (8-Rus.) - A. Radwaňská (2-Pol.) 7:5, 1:6, 7:5

Reklama

Související témata: