Hlavní obsah

Deset národností poprvé v historii žebříčku ATP opanovalo Top 10

Praha

Končící tenisová sezóna připravila na žebříčku ATP hned několik zajímavostí. Dvouhře a čtyřhře poprvé v historii kralují dva bratři - Andy a Jamie Murrayové. A poprvé od srpna 1973, kdy žebříček vznikl, jsou na konci roku v Top 10 hráči deseti různých národností.

Foto: ATP World Tour

Deset nejlepších tenistů letošní sezóny - horní řada zleva: A. Murray, Djokovič, Raonic, Wawrinka a Nišikori, dolní řada zleva: Čilič, Monfils, Thiem, Nadal a Berdych.

Článek

Své zástupce má v elitní desítce Velká Británie, Srbsko, Kanada, Švýcarsko, Japonsko, Chorvatsko, Francie, Rakousko, Španělsko a Česká republika. Již několik let mezi těmi nejlepšími chybí tenisové velmoci jako USA nebo kdysi vynikající Švédi či Němci.

Brit Andy Murray v roce 2016 vyhrál turnaje v Římě, Queen´s, Pekingu, Šanghaji, Vídni a Paříži. Triumf slavil také na slavném Wimbledonu, na olympijských hrách v Riu pak obhájil zlatou medaili a přemožitele nenašel ani na Turnaji mistrů. Začátkem listopadu se poprvé v kariéře stal světovou jedničkou.

Srbu Novaku Djokovičovi se dařilo hlavně v první půlce roku, kdy ovládl turnaje v Dauhá, Indian Wells, Miami, Madridu a Torontu. Do své bohaté sbírky také přidal vítězství ze dvou grandslamů - Australian Open a French Open. V listopadu ho po sto dvaceti dvou týdnech sesadil Murray z tenisového trůnu.

Top 10 tenisového žebříčku ATP:
Dvouhra:
1. A. Murray (Brit.) 12 685,
2. Djokovič (Srb.) 11 780,
3. Raonic (Kan.) 5450,
4. Wawrinka (Švýc.) 5315,
5. Nišikori (Jap.) 4905,
6. Čilič (Chorv.) 3650,
7. Monfils (Fr.) 3625,
8. Thiem (Rak.) 3415,
9. Nadal (Šp.) 3300,
10. Berdych (ČR) 3060.

Kanaďan Milos Raonic zakončí letošní sezónu na třetím místě. Oproti loňskému roku si výrazně polepšil, když se posunul ze čtrnáctého místa až do Top 3. Pětadvacetiletý tenista v lednu zvítězil v Brisbane. V červenci si poprvé v kariéře zahrál finále grandslamu, ve Wimbledonu podlehl Murraymu.

Švýcar Stanislas Wawrinka už potřetí za sebou „přezimuje“ na čtvrtém místě. Jednatřicetiletý rodák z Lausanne se letos poprvé v kariéře mohl radovat z triumfu na US Open.

Japonec Kei Nišikori se mezi desítkou nejlepších tenistů už zabydlel a je v ní potřetí za sebou. V roce 2016 vyhrál turnaj v Memphisu.

Šestým hráčem světa je na konci roku Chorvat Marin Čilič, sedmé místo patří Francouzi Gaelu Monfilsovi. Na osmém je další talent Rakušan Dominic Thiem, třiadvacetiletý mladíček byl loni v žebříčku na dvacátém místě. Na deváté pozici je Španěl Rafael Nadal, který kvůli zdravotním problémům ukončil sezónu o něco dříve.

Desítku uzavírá Čech Tomáš Berdych, toho letos trápilo slepé střevo, i tak se alespoň radoval z triumfu na turnaji v Šen-čenu a v TOP 10 žebříčku ATP přezimuje posedmé za sebou.

Reklama