Hlavní obsah

Porážka od Federera stále bolí. Berdych však věří ve zlepšení a splnění snu

Za pár dní to bude měsíc, co Tomáš Berdych vypadl na Australian Open ve třetím kole s pozdějším vítězem Rogerem Federerem. Ačkoli už český tenista nyní hraje na turnaji v Rotterdamu, kde postoupil do osmifinále, vzpomínka na Melbourne ho stále bolí.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Tomáš Berdych.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih duelu Berdych - Copil v Rotterdamu

„Byl to pro mě podivný zápas. Způsob, jakým Roger hrál, byl neuvěřitelný. Hrál jsem s ním už tolikrát. Skoro bych řekl, že to byl nejlepší tenis, jaký jsem od něj viděl. Svou hrou mě dostal pod velký tlak,“ zavzpomínal na stránkách ATP Tomáš Berdych.

„Od prvního okamžiku jsem se musel bránit. Nevěděl jsem vůbec, jak mám hrát. Buď trefil vítězný míč, nebo minul. Nic mezi tím nebylo,“ posteskl si i s odstupem času jednatřicetiletý tenista. „Po zápase jsem si říkal, že když bude takhle pokračovat, vyhraje tady. A opravdu. Řekl bych, že on je jediný, kdo něčeho takového může dosáhnout,“ chválil osmnáctinásobného grandslamového vítěze Berdych.

„Mít šest měsíců pauzu a pak vyhrát hned první turnaj. To je úžasné,“ obdivoval dál třináctý hráč světa pětatřicetiletého Federera, který se na kurty vrátil po zranění kolene.

Loni v létě si Tomáš Berdych našel nového superkouče, wimbledonského vítěze Chorvata Gorana Ivaniševiče. S ním zapracoval na servisu, na častějším přechodu k síti a doufá, že mu to pomůže k zisku vysněného grandslamu. „Můj cíl je stále stejný. Chtěl bych vyhrát grandslam. Ve své hře všechno mám, jen je potřeba, aby se to sešlo najednou a na dva týdny,“ vysvětloval hráč, který vzal raketu poprvé do ruky v pěti letech.

A tak, i když už nepatří k nejmladším na okruhu, doufá, že má stále co říct, a že si splní své přání. „V minulosti, když tenistovi bylo jednatřicet nebo dvaatřicet, mohla to být pro něj jedna z posledních sezón. Teď už tomu ale tak není. Tenisté mají své týmy a fyzioterapeuty, což hodně pomáhá k prodloužení kariéry. Věřím, že můžu hrát v budoucnosti svůj nejlepší tenis,“ uzavřel Berdych.

Reklama