Hlavní obsah

Kvitová na úvod Wimbledonu ukončila zápas esem. Postupují i Strýcová, Plíšková, Rosol a Veselý

Londýn
Aktualizováno

Bez větších potíží proklouzla česká tenistka Petra Kvitová do druhého kola Wimbledonu. Na svém druhém grandslamu od vážného zranění ruky začala vítězstvím nad Švédkou Johannou Larssonovou 6:3, 6:4. Do druhého kola postoupili také Lukáš Rosol, Jiří Veselý, Barbora Strýcová a Kristýna Plíšková. Už po prvním zápase naopak skončily Kateřina Siniaková a Markéta Vondroušová.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová v prvním kole Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Dvojnásobná vítězka turnaje Kvitová si přes nervózní úvod na oblíbené londýnské trávě připsala 30. výhru. Jedenáctá nasazená hráčka, kterou na centrkurtu sledovali její rodiče i operatér Radek Kebrle, střídala vítězné míče s lacinými chybami. V důležitých momentech se ale dokázala prosadit a po necelé hodině a půl mohla slavit postup.

"Vrátit se zpět do Wimbledonu bylo obrovskou motivací a jsem neskutečně šťastná, že se to stalo skutečností," řekla Kvitová, která hraje teprve třetí turnaj po vážném zranění pravé ruky z prosincového přepadení a má zatím zápasovou bilanci 7:1. Její další soupeřkou bude Američanka Madison Brengleová.

Strýcová byla nervózní

Nasazená dvaadvacítka Strýcová porazila Veronicu Cepedeovou z Paraguaye 6:3 a 6:3 a potvrdila roli favoritky. V prvním setu ale s 85. hráčkou žebříčku prohrávala 0:2 a byla ráda, že o game později utkání přerušil déšť.

"Byla jsem opravdu hodně nervózní, cítila jsem to na svém dechu a pohybu. Celkem mi pomohlo, že sprchlo, v šatně jsem se trochu uklidnila. Když jsem se vrátila, začala jsem do balónů trochu víc jít, líp jsem servírovala, zvedla jsem se," řekla Strýcová.

Po návratu čtyřikrát za sebou sebrala soupeřce podání a set vyhrála. Sérii brejků protáhla o další dva v úvodu druhé sady a po hodině a půl proměnila druhý mečbol. "Hodně mi pomohl servis. Pořád jsem si opakovala, že do toho musím jít. Vtloukala jsem si do hlavy: 'Pojď do toho, pojď do toho'. Jak jsem se rozšvihala, bylo to lepší," řekla. Pomohla jí i podpora nejbližších v hledišti. "Měla jsem tam přítele, tátu, ségru i neteř," uvedla. Ve 2. kole ji čeká Japonka Naomi Ósakaová.

Plíšková zdolala nasazenou Italku

Kristýna Plíšková vyřadila turnajovou jednatřicítku Robertu Vinciovou z Itálie po setech 7:6 a 6:2. Pětadvacetiletá Češka porazila o devět let starší soupeřku letos už potřetí a upravila vzájemnou bilanci na 3:1. V první sadě odvrátila za stavu 4:5 setbol a v tie-breaku pak proměnila svoji druhou šanci na zisk setu. Druhý set byl po dvou brejcích její jasnou záležitostí.

"Povedlo se to," oddechla si bývalá vítězka juniorky ve Wimbledonu Plíšková. "Nebylo to ideální, ale první kolo nikdy nemůže být úplně krásný. Jsem ráda, že jsem vyhrála. Nehrála jsem skvěle, ale nějak jsem to tam dostrkala."

Siniaková prohrála s příští soupeřkou Kristýny Plíškové Marií Sakkariovou z Řecka 3:6, 4:6 a stejně jako už letos na Australian a French Open skončila opět v 1. kole. Neobhájila tak body za loňské třetí kolo. Při debutu ve Wimbledonu neuspěla ani osmnáctiletá Vondroušová, která po vyhraném tie-breaku prvního setu podlehla Číňance Pcheng Šuaj 7:6 (7:5), 0:6 a 4:6.

Rosol zdolal na úvod Švýcara Henriho Laaksonena 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 a jako první z českých hráčů prošel do druhého kola. Jednatřicetiletý tenista, který je na světovém žebříčku až na 213. místě, se na třetí grandslam sezony probojoval z kvalifikace. Jeho dalším soupeřem bude 16. nasazený Gilles Müller z Lucemburska.

Veselý zvládl pětisetovou bitvu s Ukrajincem Iljou Marčenkem, jenž prošel kvalifikací, a vyhrál 6:1, 4:6, 4:6, 7:5 a 6:1. "Cítím zápas v kříži a hodně, ale klíč byla kondice. Hůř se hýbal a dělal víc chyb. Prostě odešel fyzicky," řekl Veselý a byl překvapený, jak jeho tělo zápas zvládlo. "Přispěla k tomu psychika, zůstával jsem v klidu. Nebyl jsem uvnitř stažený, což svalům prospívá," řekl.

Ve druhém kole se utká s 28. nasazeným Fabiem Fogninim. Itala ve dvou vzájemných zápasech ani jednou neporazil. "U něj hodně záleží, jak se vyspí, jak se mu chce, ale je velice šikovný. Musím výborně podávat. Tráva vůbec není jeho oblíbený povrch, což zvyšuje moje šance," doufal loňský osmifinalista Wimbledonu Veselý.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 31,6 miliónů liber):
Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (11-ČR) - Larssonová (Švéd.) 6:3, 6:4
Strýcová (22-ČR) - Cepedeová (Par.) 6:3, 6:3
Kristýna Plíšková (ČR) - Vinciová (31-It.) 7:6 (8:6), 6:2
Sakkariová (Řec.) - Siniaková (ČR) 6:3, 6:4
Pcheng Šuaj (Čína) - Vondroušová (ČR) 6:7 (5:7), 6:0, 6:4
Muži
Veselý (ČR) - Marčenko (Ukr.) 6:1, 4:6, 4:6, 7:5, 6:1
Rosol (ČR) - Laaksonen (Švýc.) 4:6, 7:5, 6:3, 6:4
Výsledky ostatních zápasů Wimbledonu najdete zde

Reklama