Hlavní obsah

Ósakaová - Kerberová 6:3, 6:1Plíškové odpadla soupeřka! Na US Open hned v 1. kole skončila obhájkyně titulu, Federer se nadřel

New York
Aktualizováno

Po vyřazení Simony Halepové se na US Open zrodilo další překvapení. Loňská vítězka a nasazená šestka Němka Angelique Kerberová prohrála v 1. kole závěrečného grandslamu v sezóně s Japonkou Naomi Ósakaovou 3:6 a 1:6. Do druhého kola postoupila mužská nasazená i světová jednička. Jednatřicetiletý Španěl Rafael Nadal porazil Srba Dušana Lajoviče 7:6, 6:2 a 6:2. Program narušil déšť, ale pod střechou se hrálo dál. Švýcar Roger Federer potřeboval při návratu na US Open pět setů, aby porazil domácího Francese Tiafoea 4:6, 6:2, 6:1, 1:6 a 6:4.

Foto: Mike Segar, Reuters

Angelique Kerberová odchází po prohraném zápase do šatny.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková o zatahování střechy v 1. kole US Open

Devětadvacetiletá Kerberová, která vstoupila do sezóny jako světová jednička a teď ji čeká propad na dvanácté místo, je první obhájkyní titulu za dvanáct let vyřazenou v prvním kole. Před ní se to naposledy stalo Rusce Světlaně Kuzněcovové v roce 2005.

"Neměla jsem den. Poslední týdny, měsíc jsem hodně trénovala, ale zápas je něco jiného. Bojovala jsem, protože už jsem v minulosti hodně zápasů otočila, ale nešlo to. Jsem z toho smutná," řekla Němka a ocenila devatenáctiletou Japonku. "Hraje agresivně, to jsem věděla, chodila do míčů a dobře podávala."

Kerberová potvrdila, že se v probíhající sezóně trápí. V prvním kole už vypadla na Roland Garros, zatímco na Australian Open a ve Wimbledonu skončila v osmifinále. V Melbourne přitom aktuálně šestá hráčka světa obhajovala titul a v All England Clubu finále.

"Loňský rok byl skvělý a ten letošní je vzhůru nohama. Věřím ale, že jsem pořád stejná hráčka a zase budu silná. Nevzdávám se," řekla aktuálně šestá hráčka světa, která ale neobhájila za loňský titul 2000 bodů a v příštím vydání žebříčku vypadne z desítky.

V loňském newyorském duelu o titul porazila Kerberová po třísetové bitvě Karolínu Plíškovou (o jejím vydařeném vstupu do letošního ročníku zde).

Nejvýše nasazený Nadal měl s Lajovičem problémy v první sadě. Za stavu 4:5 dokonce soupeř podával na zisk setu, ale první hráč světa mu vzal čistou hrou servis a sadu na svoji stranu získal po hodině a čtyřech minutách v tie-breaku. Od té doby už měl zápas pod kontrolou.

Federer při návratu na US Open na postup do druhého kola potřeboval pět setů. Šest minut před půlnocí místního času dotáhl do vítězného konce duel s domácím devatenáctiletým Francesem Tiafoem.

Pětinásobný vítěz závěrečného grandslamu sezóny se nemohl dostat do tempa, ztratil hned svůj první servis a nadšeně a tvrdě hrající soupeř, který je až na 70. místě světového žebříčku, získal úvodní set. Až po brejku na 3:1 ve druhé sadě začal Švýcar dominovat, vyhrál druhý a jasně i třetí set a zdálo se, že má duel pod kontrolou. Ve čtvrtém ale jakoby z rytmu vypadl a uhrál jen jeden game.

"Rozjížděl jsem se pomalu, navíc Frances hrál velmi dobře," uvedl Federer. "Možná jsem měl i trochu strach, jak jsou na tom záda, se kterými jsem měl před pár týdny problémy. Ale postupně jsem na to přestal myslet," dodal devatenáctinásobný grandslamový vítěz.

V rozhodující sadě se dostal Federer do vedení 3:1, ale za stavu 5:3 poslal při prvním mečbolu volej do autu a servis ztratil. O hru později při soupeřově podání už uspěl, při třetím mečbolu trefil Tiafoe síť a favorit po dvou hodinách a 37 minutách slavil postup.

"V pátém setu je to loterie a tentokrát se štěstí přiklonilo na moji stranu. Navíc abyste vyhrál pětisetový zápas, musíte být v pohodě. Mně se to povedlo, takže věřím, že mi to dodá důvěru nejen po zdravotní stránce, ale také z pohledu mojí hry," řekl Federer. "Vyhrál o pověstný vlásek," prohlásil Tiafoe.

Federer loni US Open nehrál, jelikož po Wimbledonu předčasně ukončil sezonu. Letos se vrátil ve velkém stylu. Vyhrál lednové Australian Open, vynechal antukovou sezonu a poté bez ztráty setu triumfoval na trávě ve Wimbledonu.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 50,4 miliónu dolarů):
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Ósakaová (Jap.) - Kerberová (6-Něm.) 6:3, 6:1
Cirsteaová (Rum.) - Kerkhoveová (Niz.) 6:1, 6:3
Wickmayerová (Belg.) - Curenková (28-Ukr.) 6:3, 6:1
Ostapenková (12-Lot.) - Arruabarrenaová (Šp.) 6:2, 1:6, 6:1
Keysová (15-USA) - Mertensová (Belg.) 6:3, 7:6 (8:6)
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Nadal (1-Šp.) - Lajovič (Srb.) 7:6 (8:6), 6:2, 6:2
Federer (3-Švýc.) - Tiafoe (USA) 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4
Výsledky českých tenistů zde.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová