Hlavní obsah

Prožívám zlomový rok. Český debutant v Davis Cupu si chystá slavnostní řeč

Haag/Praha

V sedmadvaceti si prožije křest, jaký jiní tenisté zažívají o pár let dřív. Někdejší třetí junior světa Roman Jebavý podle všeho nastoupí o víkendu v daviscupové baráži proti Nizozemsku v Haagu. Lepšího deblistu momentálně Česko ve světovém žebříčku nemá.

Foto: Sport.cz

Český daviscupový tým (zleva) Adam Pavlásek, kapitán Jaroslav Navrátil, Jiří Veselý a Roman Jebavý před duelem v Nizozemsku.

Článek

Bude to těžká premiéra pro borce, který se narodil 16. listopadu 1989 a u jména mu v ratingu ATP svítí číslo 58. „Nervózní? Ne, to nejsem. Prožívám zlomový rok, začal jsem hrát grandslamy, na nich udělal nějaké výsledky, tak jsem doufal, že bych tu mohl být," neskrývá Jebavý.

Společně s Jiřím Veselým uhráli 3. kolo ve Wimbledonu, na US Open svedli vyrovnanou bitvu s nejlepším párem historie, americkými bratry Bryanovými. „Rozhodlo to pár sporných momentů," tvrdí rodák z Turnova, který hrával také hokej.

Přetržený křížový vaz bránil v rozletu

Ve větším rozletu mu ovšem bránilo křehké zdraví. „Před dvěma lety jsem nakoukl výš, ale pak jsem si přetrhl přední křížový vaz, osm měsíců jsem nehrál a hodně jsem se tím trápil. Na konci loňského roku už jsem ale začal hrát slušněji a přenesl jsem si to i do letošní sezóny," pochvaluje si.

Proto nemá strach ani z daviscupového debutu. Nizozemci sice budou bez vítěze US Open v deblu Rojera, ale i s touto absencí jsou ve čtyřhře favority. „Haase hrál s Middelkoopem v New Yorku čtvrtfinále. Jsou silní, ale porazit je není nemožné," myslí si Jebavý.

To už má možná větší vítr z nováčkovských rituálů. „Budu se snažit to všechno plnit. Hlavně mě čeká řeč na banketu... Ale na tu partu už se těším. Vždycky jsem byl rád, když se hrála extraliga a my prožívali všechno společně. Tak hlavně, abychom se ve Světové skupině zachránili."

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori