Hlavní obsah

Strýcová - Makarovová 6:4, 6:1Strýcová postoupila do čtvrtfinále i v Sydney, Veselý otočil téměř ztracený zápas

Sydney, Hobart
Aktualizováno

Tenistka Barbora Strýcová si na turnaji v Sydney zahraje stejně jako před týdnem v Aucklandu čtvrtfinále. Jednatřicetiletá plzeňská rodačka porazila v utkání druhého kola 6:4, 6:1 Rusku Jekatěrinu Makarovovou, kterou na den přesně před rokem zdolala na tomto turnaji v prvním kole. Jiří Veselý zdolal v Aucklandu Moldavce Radu Albota, Kateřina Siniaková ale v Hobartu vypadla už v 1. kole s Alison Riskeovou z USA a Markéta Vondroušová skončila o kolo později po porážce 4:6, 4:6 s Chorvatkou Donnou Vekičovou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká tenistka Barbora Strýcová - ilustrační foto

Článek
Fotogalerie

Strýcová v pátém utkání nové sezóny poprvé absolvovala jen dva sety. Jednadvacátá tenistka světového žebříčku i tak hrála s elitní deblistkou Makarovovou téměř dvě hodiny, k čemuž přispěla především 72 minut trvající první sada. S o dva roky mladší Ruskou srovnala Strýcová zápasovou bilanci na 3:3.

O první letošní semifinále bude Strýcová bojovat s domácí Australankou Ashleigh Bartyovou.

V atraktivním souboji mezi bývalými světovými jedničkami porazila Němka Angelique Kerberová 5:7, 6:3, 6:1 druhou nasazenou Venus Williamsovou z USA a navázala na třísetové vítězství nad Lucií Šafářovou z prvního kola. Sedmatřicetiletá Williamsová hrála v Olympijském parku v Sydney poprvé po více než sedmnácti letech od OH 2000, kde získala zlaté medaile ve dvouhře i ve čtyřhře po boku mladší sestry Sereny.

Veselý odvrátil čtyři mečboly

Veselý dokázal na turnaji v Aucklandu otočit téměř ztracený zápas úvodního kola s  Albotem z Moldavska a připsal si první letošní výhru na ATP Tour. Český daviscupový reprezentant odvrátil v tie breaku třetího setu čtyři mečboly a zvítězil 3:6, 6:1 a 7:6.

Čtyřiadvacetiletý Veselý minulý týden na Nový rok vypadl v prvním kole v indickém Puné se španělským kvalifikantem Ricardem Ojedou a blízko porážky s dalším hráčem z kvalifikace byl i na Novém Zélandu. V rozhodující zkrácené hře prohrával 3:6 a čelil třem mečbolům, které však dokázal odvrátit a srovnal. Osmadvacetiletý Albot získal poté další příležitost k ukončení zápasu, Veselý však od stavu 6:7 vyhrál tři výměny za sebou a po dvou a půl hodinách postoupil.

O čtvrtfinále se 64. hráč světového žebříčku Veselý utká s třetím nasazeným Samem Querreym ze Spojených států amerických, jenž měl v prvním kole volno.

Siniaková prohrála s Američankou poprvé

Jednadvacetiletá Siniaková nenavázala v Hobartu na finálovou účast z minulého týdne v Šen-čenu. V předchozích dvou vzájemných duelech s Riskeovou neztratila ani set a pátou vyhranou sadu za sebou přidala v úvodu dnešního zápasu. O šest let starší Američanka však dokázala srovnat a poslala utkání do rozhodujícího setu.

V jeho začátku absolvovaly tenistky maratónský druhý game, v němž se dostaly šestnáctkrát na shodu a Siniaková odvrátila osm brejkbolů. Sama pak vzala soupeřce servis v páté hře, a když brejk potvrdila při vlastním podání a vedla 4:2, byla blízko vítězství.

Riskeová však srovnala na 4:4 a poté, co následující tři gamy získaly hráčky čistou hrou, si při servisu Siniakové ve dvanácté hře vypracovala první mečbol. Zápas pak po dvou a půl hodinách ukončila.

O hodinu kratší utkání sehrála osmnáctiletá Vondroušová s Vekičovou. Talentované česká tenistka v obou setech prohrávala 2:5, a i když se jí pokaždé podařilo snížit na rozdíl jedné hry, následně ztratila vlastní servis a obě sady prohrála 4:6. Celkem přišla 66. hráčka žebříčku o servis v zápase šestkrát.

Nadal zahájil sezónu porážkou

Světová tenisová jednička Rafael Nadal na exhibičním turnaji Kooyong Classic v Melbourne absolvoval opožděný start do sezóny. Jednatřicetiletý Španěl v generálce na Australian Open podlehl v utkání plném chyb 4:6, 5:7 Richardu Gasquetovi z Francie.

Nadal se měl původně představit už v závěru minulého roku na exhibici v Abú Zabí, ale start v Emirátech odřekl a následně se odhlásil i z prvního lednového turnaje v Brisbane. Svou absenci zdůvodnil krátkým časem na přípravu poté, co ho v závěru loňské sezóny trápilo zranění pravého kolena.

V duelu s Gasquetem na slavném Mallorčanovi zdravotní potíže vidět nebyly. Do formy, díky níž loni vyhrál dva grandslamy a vrátil se na pozici světové jedničky, však měl podle agentury AP daleko. "Byl to dobrý test a dobrý trénink, to je nejdůležitější," uvedl v rozhovoru na kurtu Nadal a potvrdil, že zdravotně se cítí dobře. "Kdyby tomu tak nebylo, tak bych tady nejspíš nebyl. Takže z tohoto pohledu je to dobrá zpráva," řekl šestnáctinásobný grandslamový šampión, jenž bude na Australian Open obhajovat loňské finále.

Nadalův návrat je dobrou zprávou pro organizátory úvodního grandslamu sezóny, kteří v posledních dnech počítají omluvenky hvězd. Kvůli zranění odřekli start Brit Andy Murray a Japonec Kei Nišikori, na obhajobu titulu se po loňském porodu dcery necítí Američanka Serena Williamsová.

Nejistý je start dalšího bývalého šampióna Novaka Djokoviče ze Srbska, jenž letos ještě nehrál kvůli zraněnému lokti. O účasti na Australian Open se chce svěřenec Radka Štěpánka rozhodnout právě po exhibici v Kooyongu.

SYDNEY (tvrdý povrch)
Muži (dotace 528 910 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Mayer (Arg.) - M. Zverev (8-Něm.) 7:5, 6:3
De Minaur (Austr.) - Verdasco (Šp.) 6:4, 6:2
Paire (Fr.) - Bedene (Slovin.) 1:6, 7:6 (7:5), 6:3
Donaldson (USA) - Simon (Fr.) 6:1, 6:4
F. López (Šp.) - Vukic (Austr.) 4:6, 7:6 (7:5), 6:3.
Ženy (dotace 799 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
A. Radwaňská (Pol.) - Kontaová (4-Brit.) 6:3, 7:5
Gavrilovová - Rogowská (obě Austr.) 6:4, 1:6, 7:5
Stosurová (Austr.) - Witthöftová (Něm.) 4:6, 7:5, 6:3.
2. kolo:
Strýcová (ČR) - Makarovová (Rus.) 6:4, 6:1
Kerberová (Něm.) - V. Williamsová (2-USA) 5:7, 6:3, 6:1
Cibulková (SR) - Vesninová (Rus.) 6:4, 6:4
Bartyová - Perezová (obě Austr.) 7:6 (7:4), 6:1
HOBART (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů)
Dvouhra - 1. kolo:
Riskeová (USA) - Siniaková (8-ČR) 2:6, 6:3, 7:5
Niculescuová (Rum.) - Beguová (6-Rum.) 6:3, 6:2.
2. kolo:
Vekičová (Chorv.) - Vondroušová (ČR) 6:4, 6:4
Mertensová (2-Belg.) - Haddadová Maiaová (Braz.) 6:4, 6:4
Curenková (Ukr.) - Putincevová (Kaz.) 6:3, 6:2
Buzarnescuová (Rum.) - Friedsamová (Něm.) 7:5, 6:4.
AUCKLAND (tvrdý povrch, dotace 561 345 dolarů)
Dvouhra - 1. kolo:
Veselý (ČR) - Albot (Mold.) 3:6, 6:1, 7:6 (9:7)
Cuevas (6-Urug.) - Daniel (Jap.) 6:3, 6:2
Gojowczyk (Něm.) - Smyczek (USA) 6:3, 4:6, 6:3
Haase (Niz.) - Ruud (Nor.) 0:6, 7:6 (8:6), 6:3
Lacko (SR) - Tsitsipas (Řec.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:3
Čong Hjon (Korea) - Sandgren (USA) 6:3, 5:7, 6:3
Johnson (USA) - Caruana (It.) 7:5, 7:6 (7:4).

Reklama

Související témata: