Hlavní obsah

Kar. Plíšková - Haddadová 6:1, 6:1Fantazie! Česká jednička smetla další soupeřku, dál jdou v Melbourne i Berdych, Šafářová a Strýcová

Aktualizováno

Další úspěchy pro český tenis na Australian Open! Barbora Strýcová postoupila do 3. kola singlu po výhře nad Španělkou Larou Arruabarrenovou 6:3 a 6:4, suverénně jde dál i Karolína Plíšková. Ta smetla Brazilku Haddadovou Maiaovou dvakrát 6:1 a v dalším kole narazí na krajanku Lucii Šafářovou, jež se úspěšně popasovala s Rumunkou Soranou Cirsteaovou 6:2, 6:4. V mužské části postupuje Tomáš Berdych, jenž zdolal Španěla Garcíu-Lópeze 6:3, 2:6, 6:2, 6:3. V melbournské výhni se statečně prala o postup i Markéta Vondroušová, ale s favorizovanou Francouzkou Caroline Garciaovou prohrála po bitvě 7:6, 2:6 a 6:8. Také pro Jiřího Veselého skončil turnaj ve 2. kole po prohře 3:6, 6:7, 7:5 a 3:6 s Adrianem Mannarinem z Francie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková hladce prošla do 3. kola Australian OpenVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Karolína Plíšková na tiskové konferenci po zápase.

Barbora Strýcová zvládla duel proti Španělce Arruabarrenové bez větších potíží. Do utkání vstoupila čistou hrou a hned v té následující měla pět šancí vzít soupeřce servis. Jenže se jí to nepovedlo a až do stavu 4:3 pro českou hráčku si tenistky držely podání. Pak při vlastním servisu vedla Španělka 40:0, ale česká bojovnice nejprve dotáhla na shodu, aby nakonec získala brejk. Následně už si první sadu nenechala vzít a získala ji poměrem 6:3.

Druhý set začala lépe Arruabarrenová, vedla 1:0 a 40:0, jenže česká tenistka opět ukázala, že se bude rvát na kurtu o každý fiftýn a podání udržela. To ji zdravě nabudilo a v následující hře brejkem vykročila rázně k postupu. Strýcová vedla 5:2 a šla podávat na vítězství. Pak sice Španělka dvěma hrami v řadě duel zdramatizovala, ale na obrat nedosáhla. Nasazená dvacítka vyhrála druhou sadu poměrem 6:4 a mohla slavit postup.

Ve třetím kole se Strýcová utká s Američankou Peraovou, která ve druhém kole vyřadila Britku Kontaovou.

Vondroušová potrápila favoritku

Na druhém největším kurtu Hisense Areně zahájila program Markéta Vondroušová duelem s osmou nasazenou - Francouzkou Caroline Garciaovou a s favoritkou se prala statečně. Ve třetí hře sice ztratila servis a favoritka pak vedla i 4:1. Jenže talentovaná Češka si vzala podání zpět a set dospěl do zkrácené hry, kterou zcela opanovala Vondroušová. Vedla 3:0, 6:1 a nakonec tie-break získala poměrem 7:3. Po 58 minutách hry tak vedla 1:0 na sety.

I druhou sadu začala Češka lépe a po uhraném podání vedla. V tu chvíli však přišel zlom. Favoritka rychle srovnala a od té chvíle diktovala vývoj druhého dějství. Vondroušová se dostala ke korekci skóre až za stavu 1:5, ale set už nezachránila.

V úvodu rozhodujícího setu se zdálo, že bude mít navrch francouzská tenistka, když vedla rychle 2:0, jenže Vondroušová manko rychle smazala a za stavu 4:3 měla šanci vzít soupřece servis. To se jí sice nepovedlo, ale jelikož si držela podání, měla v setu mírně navrch a dotahovat musela francouzská tenistka. Klíčový moment utkání přišel ve třinácté hře, kdy Vondroušová přišla o podání a favoritka již při svém podání nezaváhala. Po vítězství favoritka radostně křepčila na kurtu a bylo znát, jak moc se jí ulevilo, že dramatickou bitvu zvládla dotáhnout do vítězného konce.

Bude české osmifinále?

Jestli po prvním kole nebyla Karolína Plíšková úplně spokojena se svojí hrou, tak ve druhém utkání dvouhry na Australian Open nenechala mladá Češka nikoho na pochybách, že proti Brazilce Beatriz Haddadové Maiaové bude jasnou záležitostí. Bývalá světová jednička vedla rychle 4:0 a první sadu ovládla poměrem 6:1. V podobně kvapíkovém tempu se odehrávalo i druhé dějství, Brazilka nenašla na hru české tenistky protizbraň a druhý set prohrála stejným poměrem.

Vítězný hattrick zkompletovala v ženské dvouhře pro české barvy Lucie Šafářová. Ta od stavu 1:1 vzala v první sadě Rumunce Soraně Cirsteaové třikrát servis a úvodní dějství vyhrála 6:2. Druhý set byl vyrovnaný do stavu 3:3, to si obě tenistky držely podání. V sedmé hře ale Rumunka svůj servis ztratila, což se ukázalo jako rozhodující moment utkání. Cirsteaová pak sice snížila na 4:5, ale Šafářová při svém servisu i přes dramatickou koncovku dovedla duel do vítězného konce. Potvrdila tak, že se jí proti Rumunce daří,  vyhrála pátý ze šesti vzájemných zápasů.

Plíšková se se Šafářovou na okruhu WTA utkají poprvé a vítězka může v osmifinále narazit na Barboru Strýcovou.

Nezaváhal ani Berdych, Veselý končí

České barvy budou mít rovněž zastoupení ve třetím kole mužské dvouhry a to zásluhou Tomáše Berdycha. Turnajová patnáctka ve druhé hře vzala Garcíovi-Lópezovi servis a výhodu přetavila v zisk prvního setu v poměru 6:3. Druhý díl utkání ale patřil Berdychovu soupeři. český hráč ztratil třikrát své podání, a tak není divu, že byl poměrně brzy stav na sety vyrovnaný 1:1.

Následně ale Berdych dokázal navázat na výkon z první sady a Španěl neměl nárok. Ať se snažil sebevíc, český tenista jeho snahy deptal přesnými údery a García-López mnohokrát jen bezmocně kroutil hlavou, z jakých pozic český hráč dokázal bodovat. Třetí a čtvrtý set patřil Berdychovi a ten se může těšit na další pokračování v turnaji.

Ve třetím kole českou jedničku čeká náročný soupeř v podobě Argentince Juana Martína del Potra, s který má negativní bilanci 3:5. Naposledy spolu hráli loni v Cincinnati a Berdych si odnesl ve třetí sadě kanára.

Veselý bojoval pod vysilujícím sluncem tři hodiny, v utkání s Adrianem Mannarinem z Francie přišel šestkrát o servis a prohrál 3:6, 6:7, 7:5 a 3:6.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 55 miliónů australských dolarů):
Muži, dvouhra - 2. kolo
Berdych (19-ČR) - García-López (Šp.) 6:3, 2:6, 6:2, 6:3
Mannarino (Fr.) - Veselý (ČR) 6:3, 7:6 (7:4), 5:7, 6:3.
Ženy, dvouhra - 2. kolo
Strýcová (20-ČR) - Arruabarrenová (Šp.) 6:3, 6:4
Garciaová (8-Fr.) - Vondroušová (ČR) 6:7 (3:7), 6:2, 8:6
Karolína Plíšková (6-ČR) - Haddadová Maiaová (Braz.) 6:1, 6:1
Šafářová (29-ČR) - Cirsteaová (Rum.) 6:2, 6:4
Čtyřhra - 1. kolo
Krejčíková, Siniaková (16-ČR) - Honová, Tomljanovicová (Austr.) 7:5, 6:3
Peschkeová, Melicharová (13-ČR/USA) - Birrellová, Fourlisová (Austr.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:1
Aojamaová, Jang Čao-süan (11-Jap./Čína) - Voráčová, Townsendová (ČR/USA) 6:4, 6:4.
Výsledky dalších zápasů najdete zde.

Reklama

Související témata: