Hlavní obsah

Největší soupeř tenistů na Australian Open? Čtyřicetistupňové horko. Lezete do pece, říká Berdych

Horko, parno, vedro, výheň. Každý tomu řekne jinak, avšak velké teplo je v současnosti největším soupeřem tenistů na Australian Open. Ve čtvrtek mělo být ve stínu osmatřicet stupňů, v pátek se čeká ještě o stupínek víc. „Na takové počasí se nedá připravit,“ shodují se Angelique Kerberová a Tomáš Berdych.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Také Tomáš Berdych se v Melbourne potýká s úmorným vedremVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

I letos panují během úvodního grandslamového turnaje roku úmorná vedra. Hráči si stěžují, jak špatně se jim dýchá a při každé výměně stran se alespoň na chvíli snaží pomocí vody a ručníku naplněných ledem osvěžit. Dá se tomu ale ještě nějak čelit? Podle české jedničky, Tomáše Berdycha musí mít tenista maximální možnou kondici a věřit, že to bude stačit.

„Člověk ví, že má natrénováno, že ta síla v něm je. Když ale vlezete do takové pece, kde je takové horko, tak v našich končinách ani nikde jinde poblíž se na takové podmínky připravit nedá,“ uvedl Berdych na tiskové konferenci po postupu do třetího kola. „Když to člověka zastihne, tak to chvíli trvá, než si tělo zvykne a srovná se s tím,“ dodal dvacátý hráč světa s tím, že to je, jako byste v sauně skákali přes švihadlo.

Stejného názoru byla i Angelique Kerberová, která také v extrémních podmínkách zvládla úspěšně svůj zápas s Chorvatkou Donnou Vekičovou a postoupila do třetího kola. „Nevím, jestli se na něco takového dá připravit. Bylo opravdu parno. Snažila jsem se vypít hodně vody a během přestávek se zchladit ručníky,“ uvedla bývalá světová jednička.

Náročné to bylo i pro Gaëla Monfilse, kterému bylo špatně, motala se mu hlava a zavolal si i lékáře. „Byly to hodně těžké podmínky, špatně se mi dýchalo,“ přiznal francouzský tenista po prohře s Novakem Djokovičem. „Moje nohy hoří, takhle to v Austrálii ale bývá,“ prohlásila jeho krajanka Caroline Garciaová po třísetové bitvě, v níž porazila Markétu Vondroušovou.

A tak není divu, že se hráči už těší na ledovou lázeň, kterou si většina z nich po utkáních dopřeje. „Myslela jsem, že se roztopím. Už se nemůžu dočkat ledové lázně,“ hlásila už ve středu, kdy teplo bylo o něco menší, Elina Svitolinová. A stejně natěšený byl i Dominic Thiem ve čtvrtek po pětisetové bitvě s Denisem Kudlou, kterého nakonec udolal.

Teplota vzduchu dosáhla dnes svého maxima 39,9 stupně Celsia, na povrchu kurtu naměřili ještě o třicet stupňů více. Nejen na hráče má ale vliv teplé počasí. S extrémními podmínkami se mění i výkonnost míčků a na to musí reagovat vyplétači raket. Steve Harris připravuje tenistům na Australian Open rakety už jedenáct let. Jedním z nich je Rafael Nadal. „Nadalovi tyto podmínky příliš nevyhovují. Potřeboval by chladnější a vlhčí počasí. Naopak těžit by z toho mohli Nick Kyrgios a Roger Federer,“ předpověděl Harris na webu abc.net.au.

Reklama

Související témata: