Hlavní obsah

Bude to vzrušující, říká před finále Wozniacká. Už se těším, hlásí Halepová

Melbourne/Praha

Hodně napínavou bitvu slibuje sobotní finále na Australian Open mezi dvěma nejvýše nasazenými hráčkami, Simonou Halepovou a Caroline Wozniackou. Ta, která zvítězí, získá svůj první grandslamový titul a zároveň bude kralovat ženskému tenisu. „Bude to vzrušující,“ říká dánská kráska Wozniacká.

Foto: Issei Kato, Reuters

Caroline Wozniacká slaví vítězství v semifinále na Australian Open.

Článek

Do soboty se o nich bude mluvit stejně. Obě ví, jaké to je být světovou jedničkou, obě si zahrály dvě grandslamová finále, ale ani jedna na trofej ještě nedosáhla. Finálový duel na Australian Open to však změní. Simona Halepová a Caroline Wozniacká budou v Melbourne usilovat nejen o svůj první titul z grandslamu, ale i to, která bude na tenisovém trůně.

O poznání jednodušší cestu do finále měla světová dvojka, Caroline Wozniacká. Sedmadvacetiletá tenistka se v semifinále střetla s překvapením turnaje, nenasazenou Elise Mertensovou. Zkušená Wozniacká dvaadvacetiletou Belgičanku v prvním setu přehrála 6:3 a první krušné chvíle přišly až v tom druhém.

Za stavu 5:4 šla Wozniacká podávat a brzy vedla 30:0, avšak Mertensová dokázala utkání ještě zdramatizovat. Srovnala a později měla dokonce dva setboly. Wozniacká však nechtěla zopakovat semifinále 2011, kdy proti Li Na v Melbourne nevyužila mečbol a nakonec prohrála, a tak zmobilizovala všechny své síly a druhý set dovedla do tie breaku. V něm už byla suverénní a mohla se radovat z postupu do svého třetího grandslamového finále.

„Postup do finále pro mě hodně znamená,“ uvedla Wozniacká v pozápasovém rozhovoru na kurtu. „Za stavu 5:4 to bylo náročné, byla jsem trochu nervózní,“ přiznala světová dvojka. „Nohy mi zdřevěněly. Vzpomněla jsem si na to semifinále, kdy jsem zápas nedopodávala a uklidnila se. Pomohlo mi to, že jsem už byla v podobné situaci a čerpala jsem ze svých zkušeností,“ vysvětlovala dál.

Mnohem těžší souboj v semifinále čekal na Simonu Halepovou. Ta se střetla s Angelique Kerberovou, která do Melbourne dorazila ve skvělé formě. První set ovládla šestadvacetiletá Halepová poměrem 6:3, druhý však získala německá tenistka a o postupující tak musel rozhodnout třetí set.

V něm měla za stavu 5:4 dva mečboly Halepová, avšak Kerberová se ubránila a o dvě hry později měla naopak mečboly. Jenže ani Halepová se nevzdala, a nakonec využila svůj čtvrtý mečbol a vyhrála 9:7. „Byl to neuvěřitelný zápas, ještě se třesu,“ řekla po utkání Halepová. „Bojovala jsem a vyšlo to. Jsem šťastná a pyšná, že jsem tady vydržela až do konce. Už se těším na poslední zápas tohoto turnaje,“ prohlásila světová jednička.

Finále tak nabídne napínavou bitvu. Hráčky se doposud střetly šestkrát, z toho čtyřikrát jako vítězka odešla Wozniacká. Ta naposledy Halepovou porazila ve skupině na Turnaji mistryň 6:0 a 6:2. Před dalším vzájemným soubojem se shodují, že si utkání chtějí užít a zároveň udělají vše pro to, aby získaly titul.

„Zase budu hodně běhat. Loni po prohraném finále French Open, jsem si řekla, že pokud budu ještě někdy hrát o grandslamový titul, musím být odvážnější,“ hlásí Halepová. „Bude to vzrušující, protože budeme hrát i o post světové jedničky. Je přede mnou další příležitost a pokusím se ji využít,“ uzavřela Wozniacká.

Kdo podle vás vyhraje ženské finále Australian Open?
Caroline Wozniacká
50,6 %
Simona Halepová
49,4 %
Celkem hlasovalo 1099 čtenářů.

Reklama