Hlavní obsah

České plavání má novou hvězdu. Pochází z Ameriky

Praha

Seznamte se. Jmenuje se Anika Apostalonová. Před pár měsíci dostala české občanství, před dvěma týdny na mistrovství republiky zaplavala národní rekord na 100 metrů volným způsobem a na začátku srpna bude Českou republiku reprezentovat na mistrovství Evropy. „Máma je Češka, pochází z Vlašimi, jezdíme sem skoro každé léto na prázdniny. O českém občanství jsem uvažovala od roku 2012,“ vysvětluje třiadvacetiletá plavkyně.

Bude z ní nová plavecká hvězda? Video: Sport.cz

 
Článek

„Narodila jsem se v Novém Mexiku, táta je Američan, ale má řecké i české kořeny. Teď žijeme v Kalifornii," dodává Anika Apostalonová ke svému původu. Její cesta k plavání byla zajímavá. Za všechno mohlo počasí. Více už se dozvíte z našeho videa.

Pro trenéry české reprezentace byla až donedávna velkou neznámou. Až do republikového šampionátu, který se konal v půlce července. „Věděl jsem, že by nějaká Anika Apostalonová ráda reprezentovala a že se pokouší o české občanství, ale vůbec jsem netušil, o koho jde," přiznává reprezentační trenér Vlastimír Perna. A doplňuje. „Za poslední tři roky jsem dostal asi dva maily s žádostí o možnost plavat za ČR. Ale žádný případ se nedotáhl do úspěšného konce, až teď."

Anika Apostalonová se na evropském šampionátu v Glasgow, který začíná 3. srpna, představí na 50 a 100 metrů volným způsobem. A není bez šancí. Hlavně na delší trati, kde je díky času 54,28 čerstvou držitelkou českého rekordu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články