Hlavní obsah

Portugalec na trůnu? Zvláštní, podivil se Dostál a chystá pomstu

Praha

Na letišti před cestou na mistrovství světa do Portugalska kajakář Josef Dostál ještě na poslední chvíli přehazoval některé věci ze své tašky k trenéru Karlu Leštinovi, aby se vešel do váhového limitu. Povedlo se, a nezvykle nízké hodnoty ukazovala trojnásobnému mistru světa před vrcholem sezóny i jeho domácí váha.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Takto slavil Josef Dostál své medaile na loňském mistrovství světa v Račicích.

Článek

Více než dvoumetrový čahoun stlačil svoji hmotnost na 112 kilogramů. „Tolik jsem měl naposledy někdy před čtyřmi lety,“ pochvaloval si. Jakou hubnoucí kůru nasadil krom tvrdého tréninku? „Dával jsem si větší pozor na stravu, co jím a piju,“ vysvětloval. Jak se odlehčení projeví v závodě, ukáže šampionát, který startuje ve městě Montemor-o-Velho ve čtvrtek.

Právě mužský singlkajak bude jedním z největších taháků, na portugalské hvězdě Fernandu Pimentovi postavili organizátoři propagaci. Maskotem šampionátu je tak Pimentinha, ve znělce inspirované seriálem Hra o trůny zhlíží z trůnu právě Pimenta.

„To mi přišlo trochu zvláštní, že sedí na kajakářském trůnu, když na olympijské trati zatím žádný velký světový závod nevyhrál,“ podivil se Dostál. A kdyby snad motivace porazit Pimentu měl málo, stačí si vzpomenout na loňský světový šampionát v Račicích, kde byl pro změnu Dostál spolu s Martinem Fuksou domácí hvězdou MS.

Zpátky ve čtyřkajaku

Na pětistovce zvítězil, na olympijském kilometru byl třetí za vítězným Němcem Tomem Liebscherem a právě Pimentou. „Teď mu můžu vrátit to, co mi udělal v Račicích,“ těší se.

Na letošním mistrovství Evropy v Bělehradě Dostál vyhrál pětistovku a na kilometru skončil pátý, jenže jeho forma tradičně stoupá směrem k vrcholu sezóny. „I teď se mi jezdilo zatím nejlépe v sezóně,“ liboval si před cestou pětadvacetiletý kajakář, jenž oproti původním plánům v Portugalsku zasedne i do čtyřkajaku, s nímž už získal dvě olympijské medaile.

„Stěžejní pro mě bude sobota, kdy pojedu čtyři závody za den, tak bude třeba se maximálně koncentrovat,“ vyhlíží předposlední den šampionátu, kdy by ho mělo čekat semifinále a finále na 1000 m singlu a rozjížďka a semifinále se čtyřkajakem. „Neděle už by měla být hračka,“ usmívá se.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články