Hlavní obsah

Dvojitý boj o olympiádu. Přetlak je doma i ve světě

Plovdiv

Stejně jako vloni končí světový šampionát vítězstvím. Sice opět „jen“ ve finále B, ale celkové sedmé místo je výsledek, který by dvojskifu lehkých vah Jiří Šimánek, Miroslav Vrašil příští rok zajistil nominaci do olympijského Tokia. „Jenže za rok to bude ještě větší sranda,“ usmívá se zkušenější z dvojice Vraštil.

Foto: Ivana Roháčková

Radost Miroslava Vraštila (vpředu) a Jiřího Šimánka po vítězném B finále na MS v Plovdivu.

Článek

Po hrách v Riu totiž v rámci vyrovnávání počtu mužských a ženských závodníků vypadla z olympijského programu lehkovážná čtyřka bez kormidelníka. Z kategorii lehkých vah, kde ani jeden z veslařů nesmí mít přes 72,5 kg a váhový průměr posádky musí být do sedmdesáti kilogramů, tak mužům zůstala jediná posádka – dvojskif.

„Na minulou olympiádu se přímo nominovalo jedenáct posádek, teď jich je pouze sedm, pak ještě kontinentální dokvalifikace, aby se pokryl celý svět,“ vypočítává pětatřicetiletý Vraštil, jenž už se na dvou olympiádách představil.

„Tady v Plovdivu startovalo 26 lodí, z nichž dvě byly fakt pomalé. Ale pak patnáct posádek dojíždí ve třech sekundách, což je šílené,“ vypráví.

Až osm uchazečů

Ještě víc ale narostla domácí konkurence. Ve hře o místo ve dvojčlenné olympijské posádce je totiž až čtyřnásobek uchazečů. Ostatně neolympijská párová čtyřka lehkých vah získala letos stříbro na mistrovství Evropy v Glasgow a v Plovdivu dojela šestá.

„Jak ubývají místa v lehkých kategoriích, boj se zhušťuje. Jsme dobrý tým, nemyslím, že by tam byla nějaká zášť, ale na olympiádě chce být samozřejmě každý,“ říká člen párové čtyřky Jiří Kopáč.

Jak bude proces výběru posádky vypadat? Hlavní slovo by měl mít britský šéftrenér českých veslařů Simon Cox. „Čekám, že to bude podobné jako letos. Pojedeme kontrolní závody na skifech, složí se dvojskify a vybere ten nejrychlejší. Je nás asi osm, pojede se s čistým štítem od znova. Prioritou naší skupiny je vyjet olympiádu a nezáleží, jestli tam bude sedět ten nebo ten,“ uvědomuje si dvaadvacetiletý Šimánek.

Reklama

Související témata: