Hlavní obsah

Nevídané. Olympijský „vícebojař“ plánuje účast na třetí olympiádě v řadě ve třetím různém sportu

Podíváte-li se na sportovní příběh Pity Taufatofuy, zůstanou vám možná ústa otevřená. Reprezentant Tongy se v současné době snaží potřetí za sebou probojovat na olympijské hry. To by nejspíš už samo o sobě bylo úctyhodné, avšak je tu ještě jeden fakt, který celé jeho snažení posouvá na vyšší úroveň.

Foto: Facebook: Pita Taufatofua

Pita Taufatofua z Tongy se chystá na své třetí olympijské hry. Ve kterém sportu bude svoji zemi reprezentovat tentokrát?

Článek

Taufatofua se chce třetích olympijských her v řadě zúčastnit ve třetím různém sportu. V Riu v roce 2016 Tongu reprezentoval v taekwondu (skončil po drtivé porážce v prvním kole), loni v Pchjongčchangu pak v běhu na lyžích na 15 kilometrů. Podle svých slov prožil hodinu bolesti, ale neskončil poslední, závod dokončil jako 114. v pořadí.

Nyní plánuje zasáhnout do olympiády v Tokiu. Svou zemi chce reprezentovat tentokrát jako kajakář, rád by se zúčastnil závodu na 200 metrů. A pokud by se mu to podařilo, zapsal by se do dějin.

„Nyní je naším snem být prvním člověkem v moderní éře, který se zúčastnil tří olympijských her za sebou ve třech nepříbuzných sportech," řekl pětatřicetiletý sportovec v rozhovoru pro Olympijský kanál (Olympic Channel).

Lyžovat neuměl

Taufatofua byl na obou olympiádách vlajkonošem výpravy Tongy. Proslavil se tím, že  slavnostní ceremoniál i v mrazivém Pchjongčchangu absolvoval jen v tradiční sukni ta'ovala a potřený olejem. A za své snažení a odhodlání si skutečně zaslouží uznání. Zvlášť přihlédneme-li k tomu, že sporty, ve kterých svou zemi reprezentoval či hodlá reprezentovat, jsou od sebe opravdu hodně vzdálené.

Aby se navíc mohl zúčastnit zimní olympiády, naučil se lyžovat, což do té doby neuměl. „Řekl jsem: 'Hodlám se snažit probojovat se na zimní olympiádu' ve sportu, o kterém jsem netušil, jak se dělá," vzpomíná. Náročná příprava ho samozřejmě také stála spoustu peněz a skončil s dluhem 40 000 dolarů. Přesto plánuje na své třetí olympiádě opět reprezentovat Tongu, a to už ve třetím různém sportu.

Kajak si vybral hlavně proto, že voda je mu blízká. A protože obyvatelé Tongy jsou potomky polynéských námořníků. "Je to pro mě mnohem přirozenější sport než třeba lyžování. Miluju oceán," řekl sportovec, jenž o sobě tvrdí, že má ohromné sebevědomí. Za rok v Tokiu se může potkat při závodech kajakářů i s mistrem světa Josefem Dostálem.

Reklama

Související témata: