Hlavní obsah

Zemřeš při nehodě, vyhrožují Hortonovi po protestu proti čínské hvězdě

Pavel Novotný (Kwangdžu)

Byl to zatím jeden z nejsilnějších momentů probíhajícího mistrovství světa v plavání. Australan Mack Horton se po nedělním finále kraulařské čtyřstovky odhodlal k odvážnému protestu proti vítěznému Číňanovi Sun Jangovi, který čelí podezření z manipulace s krevním vzorkem. Za gesto volající po férovému jednání plaveckých autorit se dočkal aplausu od svých kolegů, současně ale musí čelit lavině nenávistných reakcí, v nichž nechybějí výhrůžky smrtí.

Foto: Sport.cz

Gesto australského plavce Macka Hortona bylo více než výmluvné

Článek

Sun má dopingový škraloup již z minulosti, aktuální případ vyšel na světlo letos v lednu. Podle informací britského listu Sunday Times měla jeho matka loni na podzim nařídit zničení zkumavky po mimosoutěžním odběru.

Čínský národní hrdina, který si v neděli doplaval pro čtvrté zlato na kraulařské čtyřstovce v řadě, měl navíc nechat komisaře čekat víc než hodinu před domem a zpochybnit jejich autoritu. „Rozmlátili zkumavku kladivem? Připravil mě o světový titul i třetí olympijskou medaili... No nic, život jde dál," povzdechl si Horton na Twitteru v zimě.

Foto: Profimedia.cz

Australan Australan Mack Horton vzbudil na světovém šampionátu pořádný rozruch

 Sun nebyl trestán

Mezinárodní plavecká federace FINA informace vzala v potaz, Suna ale nijak nepotrestala. Proti tomu se k mezinárodní sportovní arbitráži CAS v Lausanne odvolala Světová antidopingová agentura WADA, slyšení je ale nařízeno až na září.

A Sun, který byl již v minulosti potrestán tříměsíčním distancem za užití nepovoleného léku, tak do Koreje přicestoval jako jedna z tváří šampionátu. Řada dalších hvězd, vedle Hortona třeba Američanka Lilly Kingová s tím dopředu vyjádřila svou nelibost, Australan se ale rozhodl k činu.

Foto: Profimedia.cz

Tento moment vzbudil na mistrovství světa v plavání pořádný rozruch

Horton vítězi nepogratuloval

Shodou okolností se utkal se Sunem hned v první finálovém závodu celého šampionátu, Číňan bral zlato a Horton dohmátl druhý. Při medailovém ceremoniálu ale obrýlený Australan odmítl vystoupit na stupně vítězů a medaili přijal pod nimi, vítězi ani nepogratuloval.

„Nechci být na stupních s někým, kdo se takto chová," vysvětlil a od řady stejně naladěných kolegů se pak dočkal ocenění. „"Čekali jsme na medailový ceremoniál a byli jsme zvědaví, co se stane. Bylo to úžasné. Když jsme přišli do jídelny, přišel po nás a celá jídelna začala tleskat," líčila Kingová.

„Mě urazit nemůže. Uráží ale celou Čínu a její lid," reagoval na tiskové konferenci Sun a vzápětí hromada příznivců čínského plavce vyrazila naplnit sociální sítě Hortona a jeho přítelkyně Elly Walterové urážkami toho nejhrubšího kalibru včetně hrozeb smrtí.

Foto: Profimedia.cz

Australan Mack Horton odmítl vítěznému čínskému plavci Sun Jangovi pogratulovat

Výhružky smrtí

„Oba zemřete při nehodě, nemáte zač," napsal jeden z trollů. „Celá tvoje rodina je mrtvá", „Rozbiju tvůj náhrobek a budu tančit na tvým hrobě," uvedli další. Nenávistné příspěvky vyplnily posty na Hortonově instagramovém účtu až do roku 2017.

Kromě haterů si vzala Hortonův protest na paškál i FINA, která se v pondělí k incidentu vrátila v prohlášení. "FINA sice respektuje svobodu projevu, ale musí být uplatňována ve správném kontextu. Stejně jako u dalších velkých sportovních organizací naši sportovci a jejich doprovod znají zásady FINA a vědí, že nemají používat podniky FINA pro osobní prohlášení nebo gesta," uvedla.

Reklama