Hlavní obsah

Smutná realita. Plavecké MS jen na placeném streamu. Proč?

Kwangdžu

Z hlediska globálního významu se světový šampionát v plavání počítá do pětice největších sportovních akcí. Zatímco ale MS ve fotbalu, letní i zimní olympijské hry a světový šampionát v atletice si český divák běžně naladí v televizi, probíhající boje plavců v korejském Kwangdžu žádná ze stanic nevysílá. Důvodem je vysoká cena vysílacích práv nastavená Mezinárodní plaveckou federací FINA, jíž neakceptují ani vysílatelé jako je stanice Eurosport.

Foto: ČSPS/Ivo Stejskal

Znakařka Simona Kubová na MS v korejském Kwangdžu.

Článek

„Je to takový souboj. Jak FINA, tak LEN (Evropská plavecká federace) se snaží z práv co nejvíc vytěžit. Velké národní televize v Itálii nebo Německu si mohou dovolit cenu přijmout, v Česku a jiných menších zemích jako třeba Estonsku už ale ne. Pro FINA ale není Evropa prioritou, v současné době je pro ně důležitější trh v Americe a Asii. Což mě samozřejmě velice mrzí," přemítal přímo v Kwangdžu šéf českého plavání Petr Ryška.

Částka za vysílací práva se podle zákulisních informací vyšplhala na 400 000 dolarů (přes 9 miliónů korun) a cena nakonec odradila i soukromé vysílatele jako Eurosport. Z prostého důvodu a podle jednoduchých počtů - plavání totiž není takovým lákadlem pro inzerenty, aby příjem z reklamy náklady vyrovnal.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Vítězství, které vejde do dějin. Maďar Kristóf Milák vyhrál na MS 200 metrů motýlek ve světovém rekordu.

Lze namítnout, že typicky ne zcela komerční produkt jako je MS v plavání, by měla vysílat veřejnoprávní televize. Česká televize ale - i kdyby díky své pozici v Evropské vysílací unii dokázala vyjednat přijatelnější cenu za práva - v tomto ohledu naráží na další problém: kolizi ve vysílání.

Finálový blok plaveckého MS jde v tomto termínu totiž vzhledem k časovému posunu proti přímým přenosům Tour de France, která má pro ČT prioritu. „Cena je vysoká, ale s ní jdou ruku v ruce další povinnosti. Třeba požadavek na počet hodin odvysílaných živě, které nemůžeme splnit. Závody běží v době, kdy je nemůžeme vysílat," poznamenal výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Češi mají prostě smůlu. Ale pozor! MS v Kwangdžu nevysílá například žádná televize ani v Austrálii, která patří mezi světové plavecké velmoci. Navíc mají Australané proti Koreji pouhou hodinu časový rozdíl a tudíž všechna finálová klání by u protinožců běžela v hlavním vysílacím čase. Jenže neběží. Z podobných důvodů, jako se plavání nevysílá v Česku.

„FINA má placenou FINA TV na internetu a ví, že celosvětově se na stream budou dívat možná miliony lidí. Česko je pro ně naprosté zrníčko," dodal smutně Ryška.

Reklama