Hlavní obsah

Čeští veslaři vybojovali v SP čtyři medaile, skifař Synek vyhrál

AMSTERODAM

Čtyři medaile vybojovali čeští veslaři ve druhém dílu Světového poháru v Amsterodamu. Skifař Ondřej Synek nenašel tři týdny po triumfu v Linci ani tentokrát žádného přemožitele. Párová čtyřka ve složení Jirka, Hanák, Karas, Vitásek byla druhá a dvojskif Antošová, Vařeková se čtyřkou bez kormidelníka Neffe, Bruncvík, Gruber, Horváth vezou z Nizozemska třetí místa.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Synek uspěl opět díky drtivému finiši. Po kilometru byl čtvrtý, 500 metrů před cílem se posunul na druhou pozici a poté předstihl i olympijského vítěze Olafa Tufteho z Norska, kterého nakonec porazil o 1,04 vteřiny. Veslař pražské Dukly odsunul ve druhé polovině trati na třetí místo i německého vicemistra světa Marcela Hackera.

"Do závodu jsem šel se stejnou taktikou jako v Linci. Chtěl jsem skončit co nejlépe. Tentokrát jsem však měl trochu větší strach z Nora, který mi ujel. Myslel jsem, že už ho nedojedu, ale nakonec se mi to ve finiši povedlo," řekl Synek ČTK. Za vítězství tentokrát získal hned dvě medaile, neboť závod byl součástí regaty Holland Beker. Díky tomu navíc Synek získal prémii 3000 eur. "To je hodně příjemné. V našem sportu se něco podobného moc nevidí," dodal rodák z Brandýsa nad Labem.

Šéftrenér byl spokojen

Stříbrnou medaili získala při své premiéře v letošní sezóně párová čtyřka. Jirka, Hanák, Karas a Vitásek nestačili pouze na úřadující mistry světa z Polska. Na prvním mezičase byli sice Češi nejrychlejší, ale poté je předjela zřejmě nejlepší světová posádka současnosti a na pořadí se už nic nezměnilo.

Až do cíle bojovala o vítězství čtyřka bez kormidelníka. Neffe, Bruncvík, Gruber a Horváth začali také opatrněji, na prvním mezičase byli čtvrtí, ale stále se drželi v kontaktu se soupeři. Ve finiši se jim povedlo dostat na úroveň Nizozemců, kteří dlouho vedli, ale nakonec je předjet nedokázali. To se naopak podařilo reprezentantům Nového Zélandu.

"Kluci podali vynikající výkon. Něco podobného se české posádce v této kategorii už dlouho nepovedlo. Velkým úspěchem pro ně byl už samotný postup do finále. Sešla se tu totiž vynikající konkurence," řekl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška.

Chalupa s Dolečkem už nenastoupili

Třetí místo obsadily i Antošová s Vařekovou, které se hned při letošním premiérovém startu na mezinárodním poli prosadily na stupně vítězů. Dvojnásobné juniorské mistryně světa a šampionky kategorie do 23 let nestačily jen na Číňanky Čchin Li a Liang Tchien, druhá skončila novozélandská loď.

Páté místo obsadili Jakub Makovička a Jiří Schindler na dvojce bez kormidelníka. Pro ně však byl úspěchem již postup do finále, ve kterém nechyběli ani v Linci.

Čeští veslaři se dnes představili i v B-finále. Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Vlastimil Čabla, Ondřej Straka, Jiří Kopáč, Miroslav Vraštil projela cílem na třetím místě a celkově obsadila devátou pozici. O místo horší výsledek vybojoval dvojskif lehkých vah Ondřej Vetešník, Jakub Vetešník.

V malém finále se měl představit i dvojskif Václav Chalupa, Milan Doleček, který však do poslední jízdy nenastoupil.

MUŽI
Skif:
1. Synek (ČR) 6:40,60, 2. Tufte (Nor.) 6:41,64, 3. Hacker (Něm.) 6:43,97.
Dvojskif:
1. Endrekson, Jaanson (Est.) 6:10,66, 2. Wells, Rowbotham (Brit.) 6:11,49, 3. Brennan, Crawshay (Austr.) 6:12,11.
Dvojka bez korm.:
1. Twaddle, Bridgewater (N. Zél.) 6:23,67, 2. S. Skelin, N. Skelin (Chor.) 6:24,16, 3. Petron, Cadot (Fr.) 6:24,32, ...5. Makovička, Schindler (ČR) 6:32,86.
Párová čtyřka:
1. Polsko 5:51,42, 2. ČR (Vitásek, Karas, Hanák, Jirka) 5:53,64, 3. Francie 5:56,15.
Čtyřka bez korm.:
1. Nový Zéland 5:52,81, 2. Nizozemsko 5:53,17, 3. ČR (Horváth, Gruber, Bruncvík, Neffe) 5:54,00.
ŽENY
Skif:
1. Karstenová-Chodotovičová (Běl.) 7:19,11, 2. Siou-jün Čang (Čína) 7:23,65, 3. Svenssonová (Švéd.) 7:27,41.
Dvojskif:
1. Čchin Li, Liang Tchien (Čína) 6:51,25, 2. G. Eversová-Swindellová, C. Eversová-Swindellová (N. Zél.) 6:56,99, 3. Antošová, Vařeková (ČR) 6:58,47
Dvojka bez korm.:
1. Ja-ke Čang (Čína) 7:01,04, 2. Haighová, Colesová 7:02,48, 3. Crowová, Cooková (všechny Austr.) 7:03,86.

Reklama