Hlavní obsah

Medailová kapka v Glasgow nespadla. Výsledky ale předčily Kodaň

Pavel Novotný (Glasgow)Sport.cz

Nesmělý sen českých plavců o medaili z ME v krátkém bazénu se v deštěm zkrápěném Glasgow během závěrečného víkendu nenaplnil. Barbora Seemanová v sobotním finále kraulařské dvoustovky finišovala pátá, stejně jako znakařka Simona Kubová na padesátimetrové trati. Tu dělilo od bronzu 16 setin. Plavci tak na cenný kov čekají od roku 2013, kdy Kubová, ještě pod dívčím jménem Baumrtová, vyloupila dánský Herning.

Foto: ČSPS/Martin Vaňo

Česká plavkyně Simona Kubová ve finále závodu na 200 metrů znak.

Článek

Plavci v pondělí nemuseli odlétat ze Skotska se sklopenými hlavami, v porovnání s poslední „krátkou" Evropou v roce 2017 byl šampionát v Glasgow co do umístění výrazně úspěšnější. „Máme šest finálových účastí, což je jednou tolik než před dvěma lety v Kodani. A máme deset umístění na úrovni semifinále, to je taky víc. Z tohoto pohledu jsem spokojený, přestože se nepodařilo vybojovat žádnou medaili," poznamenal šéftrenér Vlastimír Perna nad seznamem výsledků české výpravy.

Proč se nedaří sen o cenném kovu proměnit ve skutečnost? „Těžko říct, čím to je. Evropa se strašně vyrovnala, rozhodují malé odstupy. Je složitější dostat se na stupně, už tam nejsou takové díry mezi nejlepšími a zbytkem. Tady jsme neměli zas tak daleko k medaili, ale bohužel se nepodařilo. A nemyslím si, že by to bylo tím, že máme špatné plavce. Máme dobré plavce, ale holt aktuálně nestačí na top 3. Dřív taky býval šampionát na krátkém bazénu každý rok, teď je to jednou za dva roky a možností je tedy míň. Ale to rozhodně nemíním jako alibi nebo výmluvu, jen pro dokreslení," řekl Perna.

A jak hodnotil pětici zelenáčů, kteří si v Glasgow odbyli křest mezi seniory? „Jsem rád, že se šestice mladých nováčků zhostila šampionátu se ctí a většina si zaplavala osobáky. Samozřejmě nepromluvili do čelních umístění, ale nepodělali se z toho," ocenil Perna snažení Jana Čejky, Adama Hlobeně, Sebastiana Luňáka, Jakuba Štemberka a Veroniky Tondrové.

Vizitka českých plavců na ME v krátkém bazénu v Glasgow
Finále
Simona Kubová50 m znak5. místo
Simona Kubová100 m znak5. místo
Simona Kubová200 m znak5. místo
Barbora Seemanová200 m kraul (ve finále český rekord 1:53,83)5. místo
Jan Micka1500 m kraul7. místo
Kristýna Horská200 m polohově8. místo
Semifinále/TOP 16
Tomáš Franta200 m znak (v rozplavbě český rekord 1:52,13)9. místo
Barbora Seemanová100 m kraul10. místo
Kristýna Horská400 m polohově12. místo
Tomáš Franta100 m znak (v rozplavbě český rekord 50,74)13. místo
Barbora Seemanová400 m kraul13. místo
Lucie Svěcená 100 m motýlek13. místo
Jan Micka400 m kraul14. místo
Kristýna Horská100 m polohově14. místo
Lucie Svěcená50 m motýlek14.místo
Tomáš Franta50 metrů znak (v rozplavbě český rekord 23,80)15. místo

Reklama

Související témata: