Hlavní obsah

Plavecká liga ISL bude platit své závodníky až do OH v Tokiu

Praha

Profesionální Mezinárodní plavecká liga (ISL) bude platit své smluvní závodníky od září letošního roku až do přeložených olympijských her v Tokiu. Každý plavec s kontraktem v některém z klubů ISL dostane měsíčně podporu 1500 dolarů (zhruba 39 tisíc korun). Loni se v premiérovém ročníku ISL představily i Češky Simona Kubová a Anika Apostalonová.

Foto: ČSPS/Martin Vaňo

Česká plavkyně Simona Kubová ve finále závodu na 200 metrů

Článek

Vedení soutěže navíc plánuje na podzim všech svých 320 plavců shromáždit na jedno místo na pět týdnů, během nichž by se trénovalo i závodilo. Pokud to koronavirová krize umožní, měla by se tato akce konat od 14. října do 17. listopadu pravděpodobně v Austrálii.

Své plány dnes ISL oznámila v rámci představení "solidárního programu", který ocenila i maďarská hvězda Katinka Hosszúová. "Pro nás sportovce je důležité, abychom nějak přestáli tohle období a mohli se odpovídajícím způsobem připravit na příští léto. Dodá nám to pocit jistoty a možnost tréninků a závodů, na které se můžeme těšit," řekla trojnásobná olympijská vítězka.

ISL se poprvé konala v říjnu až prosinci minulého roku. Soutěžilo v ní osm klubů, čtyři evropské a čtyři severoamerické, za které plavalo mnoho hvězd včetně světových a olympijských šampionů.

1500 dolarů měsíčně

Zakladatelem a hlavním investorem revoluční plavecké soutěže je ukrajinský obchodník Konstantin Grigorišin. Agentuře Reuters řekl, že každý z plavců pod smlouvou dostane od 1. září do 1. července příštího roku měsíčně 1500 dolarů. Počítá s celkovými výdaji ve výši 20 milionů dolarů, i když částku mohou snížit smlouvy s televizemi a sponzory, pokud se uskuteční plánovaný pětitýdenní kemp.

"Během těch pěti týdnů uspořádáme 10 mítinků jako základní část a měsíc nato snad i finále pro čtyři nejlepší týmy. To je náš ideální scénář," uvedl Grigorišin. "Myslím, že i v závěru roku budou omezena velká veřejná shromáždění, takže budeme muset nejspíš tuhle soutěž uspořádat jako televizní show bez diváků," řekl.

Coby o dějišti se uvažovalo o Budapešti, Japonsku či Floridě, ale hlavním favoritem je Austrálie. "Ptali jsme se plavců a trenérů na jejich preference a většině se Austrálie líbila nejvíc," řekl Grigorišin.

Pandemie koronaviru otřásla celým sportovním kalendářem a "uvěznila" většinu sportovců doma. Plavci přišli o květnové mistrovství Evropy v Budapešti, jež bylo předběžně přeloženo na srpen. Olympijské hry se místo letošního léta budou konat od 23. července do 8. srpna 2021.

Reklama