Hlavní obsah

Vodní slalomáři letos nebudou mít žádný Světový pohár

Vodní slalomáři přijdou o závod Světového poháru v Markleebergu. Tamní pořadatelé pro německá média uvedli, že byl pro letošek kvůli koronavirovým omezením zrušen kompletní zbytek seriálu, ale to Mezinárodní kanoistická federace (ICF) popřela. Stále se jedná o možném uspořádání závodu ve francouzském Pau a ICF by ráda zařadila ještě jeden podnik, pro který pořadatele hledá.

Foto: Martin Hladík, kanoe.cz

Kajakář Jiří Prskavec na olympijské trati v Tokiu.

Článek

Kvůli pandemii koronaviru bylo už dříve jasné, že se nebude závodit v Liptovském Mikuláši, Ivree ani v Praze, která v zářijovém termínu místo Světového poháru uspořádá mistrovství Evropy. ICF chtěla pohárový závod v Troji odsunout na říjen, což bylo pro tuzemské pořadatele nepřijatelné.

Původně plánované finále SP v Markleebergu se mělo uskutečnit od 15. do 18. října, ale z toho sešlo. "Byli jsme smíření s náhradním termínem v polovině října, ale když byl zrušen i Světový pohár v Praze, tak už se letos neuskuteční žádné závody Světového poháru," řekl německému listu Leipziger Volkszeitung šéf organizačního výboru v Markleebergu Christoph Kirsten.

Definitivní rozhodnutí zatím nepadlo

Technická komise ICF, jejíž členkou je i Češka Alena Mašková, ale zatím Světový pohár definitivně nezrušila. "Ten poslední závod v Pau pořád ještě pořadatelé uspořádat chtějí. A ještě doufáme, že bude ještě jeden ten Světový pohár a že se alespoň dva ty závody uskuteční," řekla ČTK Mašková a dodala, že aktuálně federace vyjednává s možnými kandidáty na uspořádání druhého závodu SP. Podnik ve francouzském Pau má aktuálně termín stanovený na 6. až 8. listopadu.

O osudu elitního seriálu by mělo být jasno nejpozději 30. června. Hlavní komplikací pro pořádání světových závodů je omezené cestování ze zemí mimo Evropu, které v souvislosti s nemocí covid-19 stále platí. Za běžných okolností se musí Světového poháru zúčastnit slalomáři minimálně ze tří kontinentů, aby byl uznán jako závod nejvyšší kategorie. Vzhledem k mimořádné situaci ale ICF uvažuje o zmírnění této podmínky.

Čeští kajakáři a kanoisté na Světových pohárech pravidelně sbírají medaile. Loni při finále v Praze se z celkového prvenství radoval kajakář Jiří Prskavec, který pořadí ovládl podruhé za sebou. Dalšími celkovými vítězi byli slovenský kanoista Matej Beňuš a v obou ženských kategoriích australská hvězda Jessica Foxová.

Reklama