Hlavní obsah

Hilgertová se rozhodla pokračovat v kariéře i kvůli MS v Seu

Deset let po svém prvním titulu na mistrovství světa v Seu d'Urgell by se vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová opět ráda na umělý kanál do Španělska vrátila. A opět jako závodnice. Příští týden jednačtyřicetiletá kajakářka se totiž v zimě definitivně rozhodla, že bude po loňském finálovém nezdaru na olympijských hrách v Pekingu pokračovat v kariéře.

Článek

"Tak ještě minimálně měsíc budu pádlovat," řekla Hilgertová s úsměvem a nadsázkou. Nominace do reprezentace se totiž koná poslední dubnový víkend v Liptovském Mikuláši a první květnový víkend v Trnávce, je ale málo pravděpodobné, že by se Hilgertová mezi tři nominované lodě nevešla. Velkou roli v jejím rozhodnutí o pokračování kariéry hrál právě šampionát v Seu. "Ráda bych se tam vrátila. Jezdí se mi tam dobře a bude letos ještě hodně času se dostat do formy," prohlásil k zářijovém šampionátu.

Když se loni v srpnu ve finále olympijského závodu zvrhla a skončila nakonec devátá, obrečela to. Zhruba měsíc se dvojnásobná olympijská vítězka a mistryně světa z krachu dostávala a dlouho neměla žádnou motivaci. Až na přelomu roku zjistila, že ještě má pořád chuť trénovat. "Nechávala jsem tomu volný průběh, celý podzim jsem nebyla rozhodnutá. Pak to postupně to přicházelo," vykládala. "Když jsem měla chuť i uvnitř, tak jsem se rozhodla zahájit pořádný trénink," řekla.

Doma zakázala o své kariéře celý podzim mluvit. Manžel a trenér Luboš i stejnojmenný syn, rovněž adept na reprezentaci, Hilgertovou do ničeho nenutili. "Nechtěla jsem vypočítávat pro a proti, čekala jsem na vnitřní pocit," povídala. Ten přišel v lednu. "Říkala jsem si, pokud chci, tak musím začít trénovat. Doma by mi řekli, že na to nemám, věřím jim," řekla.

Zimní dřina v posilovně

Po volnějším podzimu, kdy sportovala jen pro radost, se rozhodla opět podstupovat zimní dřinu v posilovně i ve studené vodě. "To počasí je nejhorší. Když vidím v březnu, jak chumelí, mám z toho už fobii, ježí se mi vlasy," uvedla. Během ledna a února se bála, co na zátěž řekne její organismus. "Tělo regeneruje pomaleji. Ale už jsem si na to zvykla. Zapracovala jsem se," řekla.

Dřív se domácí nominace bála hlavně z psychických důvodů, tentokrát má strach i z toho, zda její tělo vydrží ve čtyřiceti letech extrémní zátěž. "Zatím jsem zdravá, žádné větší potíže nemám," pomyslně zaklepala na dřevo. "Ale vůbec si nemyslím, že bych jezdila optimálně," doplnila hned. Pokud se dostane do reprezentace, bude mít ještě skoro pět měsíců na to dostat se do formy. "Nemusím okamžitě vyhrávat, ale teď jsem pocitově rozpolcená," přiznala.

Už na olympiádě v Sydney prohlásila, že jí v roce 2004 v Aténách nikdo neuvidí. Nakonec byla v Řecku pátá a vydržela ještě o čtyři roky déle. Ve vodáckých kruzích už kolují řeči s nadsázkou, že Hilgertovou všichni uvidí závodit i v Londýně 2012. I proto Hilgertová konec kariéry nekomentuje. V září se ale může kruh uzavřít v Seu. "Stát se může všechno, ale v tuhle chvíli vnitřně cítím, že myslím spíš na účast," dodala.

Reklama