Hlavní obsah

Rusky Zujevová a Jefimovová zaplavaly po dvou světových rekordech

MOSKVA

Ruské plavkyně Anastasja Zujevová a Julija Jefimovová se v úterý na národním šampionátu v Moskvě blýskly novými světovými rekordy na znakařské a prsařské padesátce. Obě přitom vylepšily dosavadní nejlepší výkony historie hned dvakrát - nejprve v rozplavbách a potom i ve finále.

Článek

Zujevová překonala světový rekord na 50 metrů znak. Osmnáctiletá závodnice nejprve v rozplavbě vylepšila dosavadní maximum Australanky Sophie Edingtonové z loňského března o 19 setin na 27,48 sekundy, ve finále pak ubrala ještě další setinu.

Do historických tabulek se Zujevová zapsala už loni na mistrovství Evropy v Eindhovenu. Na tratích 50 a 100 metrů znak tam získala zlaté medaile a na obou navíc stanovila kontinentální rekord. Na znakařské dvoustovce a v polohové štafetě na 4x100 metrů přidala stříbrné medaile.

Krátce po Zujevové zaplavala dva světové rekordy také Julija Jefimovová na 50 metrů prsa. Sedmnáctileté závodnici naměřili v rozplavbě čas 30,23 a o necelou hodinu později ve finále dokonce 30,05 sekundy. Před mladou Ruskou figurovala v čele historických tabulek této disciplíny Australanka Jade Edmistoneová.

Reklama