Hlavní obsah

Sjezd na divoké Trnávce zahájil raftařskou závodní sezonu

Praha

Jednotlivé sporty se postupně rozjíždí a opět mohou bavit fanoušky. Svoji šanci dostali po dlouhé době také raftaři. Žádné čekání, už vyjeli do divokých vln a peřejí. Sezonu 2020 zahájil na Trnávce nedělní závod ve sjezdu čtyřčlenných týmů.

Foto: Vašek Kolář

Raftaři se dočkali a už zase závodí.

Článek

Termínovou listinou se prohnala pandemie a dlouho to vypadalo, že kvůli následnému jarnímu suchu nebudou mít raftaři ani na čem závodit. Nakonec je všechno jinak, vody je dostatek a vodní nádrž Trnávka mohla závodním raftařům naplnit koryto umělé slalomové dráhy, které se, stejně jako přehradě nad ní, říká Trnávka.

Sezonu 2020 zahájil na Trnávce závod ve sjezdu R4 (čtyřčlenných týmů). Protože byl až v neděli, mohli sportovci využít celý víkend k jedinečné možnosti tréninku na jedné z nejtěžších slalomových tratí vůbec. Odměnou za opravdu nevlídné počasí byla sportovcům velmi náročná, rychlá a divoká voda.

Rok 2019. Čeští raftaři a jejich recept na úspěch. Proč jsou lepší než ostatní? A proč nechtějí na olympiádu?Video: Sport.cz

Velké množství srážek ovlivnilo též samotný závod. Díky vydatnému přítoku Želivky pod slalomovou tratí nabrala řeka na síle a nejrychlejší posádka celého závodu, mužský tým z Mladé Boleslavi PRŠI team, byla v cíli za 13 minut a 1 vteřinu, což je o více než 3 minuty rychleji, než za obvyklých vodních stavů.

„Do závodu vystartovalo neuvěřitelných 28 posádek napříč kategoriemi, což je vzhledem k atraktivitě terénu a meteorologickým podmínkám malý zázrak," byl spokojený ředitel závodu. Jan Vávra.

Dalším závodem, který české raftaře čeká, je slalom a sprint čtyř i šestičlenných posádek 22.- 23. srpna v pražské Troji.

Reklama

Související témata:
Raft