Hlavní obsah

Všechny české lodě hladce zvládly kvalifikaci ME slalomářů

Praha
Aktualizováno

Všechny české lodě hladce postoupily do semifinále mistrovství Evropy ve vodním slalomu, které dnes začalo v Praze. První kvalifikační kolo v Troji vyhráli kajakář Vít Přindiš, kanoista Lukáš Rohan a kanoistka Tereza Fišerová. Nikdo ze čtrnácti domácích zástupců nemusel do opravné jízdy. Češi využili i toho, že startovní pole je oslabené kvůli pandemii koronaviru a zhoršující se epidemiologické situaci v Česku.

Foto: Martin Hladík, kanoe.cz

Kajakář Vít Přindiš při slalomovém ME v Praze.

Článek

Mezi kajakáři vstoupil do závodu úspěšně loňský evropský šampion a stříbrný medailista z Prahy 2018 Přindiš. Zajel nejrychlejší bezchybnou jízdu. "Myslím, že tam bylo ještě docela dost rezerv. Byla to kvalifikace, já jsem se snažil ji zajet dobře. Pár drobností tam bylo, pár věcí jsem zase zajel lépe, než jsem čekal. Tohle je první krok, který jsme udělali, a teď si odpočinout a připravit se na zítřek," prohlásil.

Ze třetího místa ho do sobotního semifinále doprovodil úřadující mistr světa Jiří Prskavec, který kvůli doteku dvacáté branky ztratil na reprezentačního kolegu 16 setin. "Byla to taková kvalifikační jízda v pohodě. Já jsem si myslel, že jsem se otřel na jedničce. Byla to dvacítka, o té jsem nevěděl. Bude to chtít tu jízdu uvolnit a maličko zkrátit, aby to byla top jízda, na kterou jsem tady v Troji zvyklý," řekl.

Ze sedmnáctého místa postoupil do semifinále stříbrný olympijský medailista z Londýna Vavřinec Hradilek. Dvanáctou příčkou se kvalifikoval debutant na velké seniorské akci Tomáš Maslaňák, který se do týmu dostal jako čtvrtý díky Přindišově místu pro obhájce titulu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tereza Fišerová během finále ve 3. závodě ČP ve vodním slalomu v Troji.

Mezi kanoistkami předvedla suverénní čistou jízdu dvojnásobná medailistka z mistrovství světa Fišerová. Stříbrná medailistka z ME 2017 zvítězila o 6,67 sekundy před Rakušankou Nadine Weratschnigovou. S velkým přehledem z první jízdy do semifinále postoupily i Tereza Kneblová, která skončila třetí, a Gabriela Satková, jež obsadila pátou příčku.

Kvalifikaci kanoistů ovládl Rohan

Kvalifikaci kanoistů, kteří jsou velmi oslabení kvůli neúčasti Slováků, Němců a Britů, ovládl Rohan. Postoupili i pátý Vojtěch Heger a šestý Václav Chaloupka. Kompletní trojice tak má stále naději na olympiádu. O obsazení jediného českého místa se bude rozhodovat v nedělním semifinále a finále. Nejlepší výchozí pozici má Heger.

Třetí příčku mezi kajakářkami obsadila někdejší mistryně světa a jistá účastnice OH Kateřina Kudějová, i když měla čtyři trestné sekundy. "Jsem spokojená, jenom jsem se tam otřela o dvě tyčky, ale málo. To bych chtěla vylepšit do semifinále a potom snad do finále," řekla.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lukáš Rohan předvedl výborný výkon

Z prvního kola postoupily také Antonie Galušková, Veronika Vojtová a Amálie Hilgertová. Ta může startovat v Praze jen díky loňskému titulu, protože si místo v reprezentaci v národní nominaci nevybojovala. Ani dnes nebyla spokojená. "Zatím tomu číslu moc pýchu nedělám, už jsem se skoro připravovala na druhou jízdu po tom výkonu," řekla kajakářka, která se do semifinále dostala jako dvanáctá z 15 postoupivších z 1. kola.

V sobotu čekají boje o medaile kanoistky a kajakáře, v neděli na ně navážou kanoisté a kajakářky. Kapacita areálu v Troji je omezena na 1000 lidí, takže bylo k dispozici jen 400 vstupenek pro blízké závodníků, členů realizačního týmu a organizátorů

Reklama