Hlavní obsah

Čína se zasekla, dopujícího plavce na závody nepustí do konce jeho života

PAŘÍŽ

Čínští funkcionáři jsou proti návratu svého doživotně potrestaného plavce do závodů, třebaže i Mezinárodní dopingová agentura WADA intervenovala za zrušení trestu. Elitní znakař Ou-jang Kchun-pcheng, asijský rekordman, dostal zákaz činnosti za pozitivní nález na anabolický steroid clenbuterol při mimosoutěžním odběru před olympijskými hrami v Pekingu a Číňané si jeho případ vzaly jako ukázku nulové tolerance k dopingu.

Článek

WADA stejně jako Mezinárodní plavecká federace FINA v zákulisí apelovaly na čínské úřady, aby trest plavci zkrátily na dva roky, což by korespondovalo s mezinárodními antidopingovými pravidly. Ou-jang Kchun-pcheng by se tak mohl vrátit do bazénu v květnu tohoto roku a stihl by červnové mistrovství světa doma v Šanghaji. Podle posledních vyjádření čínské strany se tak však nestane.

"Nedovolíme, aby reprezentoval Čínu na žádných závodech," prohlásil funkcionář Jüan Chao-žan. "Nebude připuštěn na start čínského mistrovství, protože šel špatným příkladem ostatním a my bychom udělali precedent," vysvětlil.

Podle šéfa WADA Davida Howmana nemůže agentura pro plavce nic udělat stejně jako FINA. Závodník by se musel odvolat k Arbitrážnímu soudu pro sport v Lausanne. "Pokud ho nepustí na národní závody, které jsou nominací na mezinárodní akce, nemůžeme s tím nic dělat. To je čistě v jejich kompetenci," řekl Howman. "Jedinou cestou pro něj je, že si požádá o jiné občanství," dodal.

Reklama

Související témata: