Hlavní obsah

Letošní Primátorky zpestří souboj osmiveslic z českých univerzit

PRAHA

Každoroční veslařský svátek, legendární závod Primátorky, obohatí už nadcházející pražský víkend. Od pátku do neděle uvidí diváci v samém srdci Prahy na Vltavě 110 posádek z dvaatřiceti veslařských klubů, představí se i reprezentační osmiveslice připravená na boj o olympijské hry v Londýně 2012. Letošní novinkou bude souboj čtyř českých univerzit, diváci se mohou těšit i na řadu doprovodných akcí.

Foto: René Volfík, ČTK

Poslední vítězové Primátorek, osmiveslice Dukly Praha

Článek

Už v pátek budou pod Vyšehradem k vidění dva velmi atraktivní závody. V rámci programu 98. Primátorek ČSOB Pojišťovny budou závodit i zrakově postižení veslaři a poté se proti sobě na startu postaví posádky čtyř českých univerzit. Přihlášeny jsou Univerzita Karlova, ČVUT, VŠE, a Česká zemědělská univerzita.

Organizátoři se inspirovali v Anglii, kde tradiční univerzitní závody sledují z břehu Temže tisíce lidí a rádi by zavedli podobnou tradici i v českých podmínkách. "Ze všech škol se tomu dostalo velkého ohlasu. Favoritem je asi ČVUT, které už se povedlo být nejlepší univerzitní posádkou v Evropě," řekl na středeční tiskové konferenci Josef Lukš, jenž pomáhal se složením posádek.

"Je to takový návrat ke kořenům, vždyť na univerzitách tento sport kdysi vznikl. Navíc veslování dělají tradičně vzdělaní lidé, je to univerzitní sport," dodall předseda Českého veslařského svazu Jiří Kejval.

Oproti předchozím ročníkům se tentokrát Primátorek nezúčastní posádka z univerzity v Cambridge ani jiný účastník ze zahraničí. "Několik posádek jsme oslovili, ale vzhledem k tomu, že se letos koná olympijská kvalifikace, tak to nebylo příliš reálné. Nicméně nemyslíme si, že by startovní pole bylo nějak ochuzeno," tvrdí Kejval.

Největšími lákadly Primátorek bude vystoupení mistra světa Ondřeje Synka na skifu a Miroslavy Knapkové, která tentokrát pojede v barvách VK Slavia závod osmiveslic žen. "Na skifu jezdím celý rok a Primátorky jsou především o osmách, proto jsem se rozhodla takhle. Společný trénink budeme mít ale teprve zítra," usmívala se potutelně nejlepší česká veslařka.

Vrcholem Primátorek bude tradičně nedělní finále osmiveslic mužů, favoritem jsou pražská Dukla a reprezentační výběr ČR. "Posádka Dukly bude složena z několika vítězů posledního ročníku. Reprezentační osmiveslice se zase připravuje k boji o olympijské hry v Londýně a máme směrem k ní velká očekávání," láká Kejval na letošní veslařské závody.

Reklama