Hlavní obsah

Nový rekord! Molčanov se ponořil v zamrzlém Bajkalu do extrémní hloubky

Další skvělý počin si v úterý připsal známý ruský freediver Alexej Molčanov. Čtyřiatřicetiletý rekordman z Volgogradu se ponořil do hloubky 80 metrů pod zamrzlou hladinu jezera Bajkal. Jedná se tak o jeho nový zápis do Guinessovy knihy rekordů. Na jeho výkon se můžete podívat ve videu níže.

Ruský freediver se ponořil v Bajkalu do hloubky 80 metrů.Video: Reuters

 
Článek

Prvenství před Molčanovem držel Australan Ant Williams, který se v roce 2019 v Norsku ponořil pod led v konstantní zátěži s ploutví do hloubky 75 metrů. Molčanov v úterý na Bajkalu v kategorii CWT ještě pět metrů přidal.

Pokus mu zabral 2 minuty a 53 vteřin. „Dole to bylo velmi tmavé. Čím blíže ke dnu se člověk dostane, tím více slyší zvuků," nechal se po úspěšném pokusu slyšet pro agenturu Tass.

„Většinou se potápím v teplých vodách. Tady je to jiné. V určitý moment jsem začal samovolně klesat. Od hloubky 20 metrů už jsem se nemusel hýbat. O to těžší pak ale bylo se dostat nahoru," okomentoval svůj pokus Molčanov.

Poklonu mu za bajkalský výkon složil i známý český freediver, reprezentant ve volném potápění a rovněž držitel zápisu v Guinesově knize rekordů David Vencl: „Molčanov patří k nejlepším světovým freediverům. Drží i světový rekord v klasickém freedivingu do 130 metrů v kategorii CWT s monofinou." (ploutve připevněná k oběma nohám pozn. red.)

„Podobným způsobem so potopil i pod led Bajkalu. Molčanov má z minulých let i mnoho dalších rekordů v Guinessově knize. Co jsem viděl, tak to měl skvěle organizačně vyřešené. Alexeje znám osobně a nepochybuji o tom, že měl vše připravené i administrativně," dodal pro Sport.cz český freediver.

Reklama

Související témata: