Hlavní obsah

Američanka si stěžovala na české zadky. Do Ruska teď nechce české eso i kvůli politice

Propojil svůj početný rodinný tým s tréninkovou skupinou. Už třetím rokem se stará o vytáhlé tělo kajakáře Josefa Dostála starší z jeho dvou sester Anna, která s ním strávila i soustředění před olympijskou sezonou v Kalifornii, bohaté i na netradiční zážitky.

Covid s ním zamával, teď už je ale Josef Dostál zpátky a touží po olympijském zlatuVideo: Sport.cz

 
Článek

Trojnásobný olympijský medailista vzal talentovanou plážovou volejbalistku poprvé na tréninkový kemp v roce 2018. „Byl nám tam povolen fyzioterapeut, a i když se tomu ségra tehdy tolik nevěnovala, oslovil jsem ji,“ vzpomíná Dostál.

A nelituje. „Dokáže se empaticky vcítit do celé skupiny. Pozná, kdy jsme unaveni a jen se potřebujeme protáhnout, a kdy má třeba zařadit těžší cvičení,“ pochvaluje si.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Anna Dostalova (@anci_d)

Změnila i celý Dostálův přístup k regeneraci. „Začal jsem na sobě systematicky pracovat, co se týče kompenzačních cvičení a protahování, tam jsem měl velké mezery. Předtím jsem chodil na masáže třeba třikrát do roka, teď i třikrát do týdne, to je velký posun,“ srovnává.

Sestra s ním absolvovala i tradiční dlouhé soustředění v Kalifornii, ale na společné volejbalové zápasy nedošlo. „Hrozilo by zranění prstů, tak si maximálně lehce pinkneme. V rámci rozcviček jsme s volejbalovým míčem kopali nožičky, ségra jich udělala přes padesát, já na nohy nejsem tak šikovnej, ale zvládl jsem jich 22, tak jsem byl na sebe pyšnej,“ usmíval se Dostál, který v USA narazil i na tamní konzervativnost.

„Nemohli jsme kvůli opatřením být s Američany pod jednou střechou a v první půlce soustředění nám nebyl umožněn přístup do šatny, převlékali jsme si mezi loděmi. Občas nám nechtěně vykoukl zadek, nějaká místní veslařka to viděla a stěžovala si, že ukazujeme české zadky na Američanky, tak jsme si dávali bacha,“ pobaveně vyprávěl kajakář, jehož o víkendu v Račicích čekají úvodní nominační závody.

Na zrušený evropský šampionát v Duisburgu se stejně nechytal, v plánu má před olympiádou pouze první Světový pohár v Szegedu. Na druhý díl v ruském Barnau se nechystal a čerstvé události ho v tom jen utvrdily.

„Když se teď ještě objevily ty informace o Vrběticích, tak se mi tam ani z politických důvodů nechce. Ale není to nějaký bojkot, rozhodnutí už jsme byli před tím,“ říká svěřenec Karla Leštiny.

Reklama