Hlavní obsah

Kajakář Přindiš vyhrál finále SP v Pau a podruhé v kariéře ovládl celý seriál

Kajakář Vít Přindiš ovládl podruhé v kariéře po sezoně 2017 hodnocení Světového poháru ve vodním slalomu. Úřadující mistr Evropy podpořil své celkové prvenství vítězstvím v dnešním finálovém závodě v Pau.

Foto: Anton Franz, ČTK

Kajakář Vít Přindiš ve finále Světového poháru ve vodním slalomu.

Článek

Dvaatřicetiletý Přindiš se dostal do čela průběžného pořadí minulý víkend triumfem v Seu d'Urgell a ve dvojnásobně bodovaném finále svůj náskok ještě zvýšil. Díky čisté jízdě ve Francii zvítězil o 55 setin sekundy před Slovincem Peterem Kauzerem, který za ním po čtyřech pohárových závodech skončil druhý s odstupem 24 bodů.

"Jsou to nádherné pocity, vítězství jsem nečekal. Doufal jsem v dobrou jízdu, věděl jsem, že to je hodně našlapané. Ve finále bylo pět nebo šest kluků, kteří mě mohli v pohodě přeskočit v celkovém pořadí. Body jsem ale nepočítal. Říkal jsem si: Sjeď nejlepší jízdu, jakou dokážeš, a uvidíš, na co to bude stačit. Jedinou jistotu jsem měl, že když vyhraju, tak to vyhraju celkově, to se naštěstí povedlo, takže nemusím nic počítat," řekl s úsměvem v nahrávce pro média Přindiš.

Tlak před finále SP na něj dolehl. "Byl jsem v noci nervózní, nad ránem jsem se probudil a říkal jsem si: Sakra, dneska je ten poslední závod. Ale pak jsem se na vodě cítil dobře a nechal jsem jízdy jet," řekl Přindiš, jenž těžil i z dobré znalosti trati. "Strávil jsem tady na jaře pět týdnů na soustředění a vypadá to, že se to vyplatilo. Cítil jsem se tady skoro jako doma, voda mi seděla," dodal.

Další dva Češi do elitní desítky nepostoupili. Bývalý mistr světa Ondřej Tunka vypadl v dnešním semifinále, světový a evropský šampion do 23 let Jakub Krejčí ztroskotal v páteční kvalifikaci.

Druhým triumfem v SP se Přindiš vyrovnal svému domácímu rivalovi Jiřímu Prskavcovi, jenž seriál ovládl v letech 2018, 2019. Olympijský vítěz v Tokia vyhrál úvodní letošní závod v Praze a pak už v seriálu nestartoval: soustředí se na druhý vrchol sezony, jímž bude za dva týdny mistrovství světa v Bratislavě.

Finále SP ve vodním slalomu v Pau (Francie):
Muži:
K1:
1. Přindiš (ČR) 95,08 (0 trest. sekund)
2. Kauzer (Slovin.) -0,55 (0)
3. Clarke (Brit.) -1,25 (0)
...v semifinále 13. Tunka (ČR)
Konečné pořadí SP (po 4 závodech):
1. Přindiš (ČR) 263
2. Kauzer 239
3. De Gennaro (It.) 220
....19. Tunka (ČR) 105
34. Prskavec (ČR) 60
38. Hradilek (ČR) 54
64. Krejčí (ČR) 9.

Reklama

Související témata: