Hlavní obsah

Bernardová zahájila triatlon z Doveru do Prahy, La Manche už přeplavala

Calais/Praha

Dálková plavkyně Abhejali Bernardová podruhé přeplavala kanál La Manche. Deset let po prvním úspěšném pokusu tentokrát svůj cíl nemá splněný, protože překonání zhruba 35 kilometrů z Doveru do Calais je jen první ze tří dílů triatlonu, během něhož se chce dostat z Anglie až do Prahy. Nyní ji čeká bezmála 900 kilometrů na kole do rodného Chebu, odkud poběží 180 kilometrů do Prahy. Celkem má trasa 1111 kilometrů, na Kampu by chtěla dorazit tuto neděli.

Foto: Sport.cz

Abhejali Bernardová se občerstvuje ve vodě. Ilustrační foto.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletá Bernardová, členka Sri Chinmoy Marathon Teamu Zlín, v roce 2018 jako desátá plavkyně na světě dokončila projekt Ocean's Seven. Jeho smyslem je absolvování sedmi obtížných dálkových plaveb po celém světě.

Nyní má před sebou další výzvu. Po několika odkladech kvůli zranění, covidu-19 a s ním souvisejícím omezením v cestování úspěšně zvládla první část extrémního triatlonu. La Manche přeplavala za 15 hodin a 33 minut. Nyní chce zvládnout 896 kilometrů na kole přes Francii, Belgii, Nizozemsko a Německo do Chebu a poté běh do Prahy.

"Od začátku jsem věděla, že triatlon bude dobrodružství, ale že až takové, to jsem si nepředstavovala ani v nejdivočejších snech," uvedla Bernardová v tiskové zprávě. "Celá akce se posunovala o rok, protože jsem se při tréninku ošklivě vybourala na kole. Další posun kvůli covidu a uzavřeným zemím, kudy pojedu na kole, navíc byly zavřené bazény. A ještě jeden posun kvůli počasí, takže jsem se do Doveru musela vrátit a plavat v období větších proudů. Včera byl poslední den, jinak by se celá akce musela přesunout na další rok," popsala.

V závěru ve vodě bojovala v těžkých podmínkách. "Mentálně to bylo ohromně těžké, protože jsem strašně dlouho viděla pevninu, ale proud spolu s větrem ve stejném směru nás hnal podél pobřeží. Poslední tři kilometry jsem plavala asi tři hodiny, a to jsem se snažila sprintovat! Už se těším na kolo," řekla dálková plavkyně, která jméno Abhejali získala od svého učitele Šrí Činmoje, pod jehož vedením se začala v 18 letech věnovat meditaci a plavání i běhu.

Reklama

Související témata: