Hlavní obsah

Hrůza, komentuje Hradilek situaci v Troji. Velká voda ho dohnala i v Polsku

Krakov/Praha

Před velkou vodou neutekl. Jeho domovský areál v pražské Troji zaplavila Vltava, v Krakově teď Vavřinec Hradilek čeká na rozhodnutí, zda se mistrovství Evropy ve vodním slalomu bude koncem týdne vůbec konat. Vody je v korytě mnohem víc, než by kanoisté potřebovali. A pořád prší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vavřinec Hradilek při Světovém poháru v Troji.

Článek
Fotogalerie

Jste ohledně konání šampionátu optimista?

Pořád jo, věřím, že se závody odjedou. Jen se ten optimismus pořád trochu snižuje. V šest večer je mítink, na kterém se rozhodne. Poláci chtějí, aby se to odjelo, což je samozřejmě dobře, jen ta kvalita závodů by určitě nebyla taková, kdyby se jelo na klidnější vodě.

Středeční tréninky byly zrušeny, byl jste se u kanálu podívat?

Nijak jsem to nestudoval, ale stav vody mi přišel stejný jako včera. Já se byl projet jen na hladké vodě, což mi přišlo vhod, trochu mě bolí ruka.

Předpověď prý také není dobrá.

Prší a má pršet pořád, až do pátku…

Pokud se šampionát neodjede, jaké jsou náhradní varianty?

Nějaké řešení hledají, třeba že by se šampionát sloučil s nějakým jiným závodem. Mluví se i o příštím týdnu, což je ale nešťastné, protože já mám letět do Cardiffu a trénovat na Světový pohár. Samozřejmě bych se podřídil, ale moc se mi tu nechce zůstávat déle. Chtěl bych se vrátit domů a pomoct v Troji.

Jak funguje komunikace s organizátory?

Hrozně. Když jsme sem jezdili jako junioři, přišlo mi to mnohem lepší. Teď mi vůbec nepřijde, že se tu nějaké mistrovství Evropy má jet. Web nefunguje, první mítink týmových vedoucích je až dneska, den před plánovaným zahájením…

Jak na dálku sledujete dění v Troji, kde by se mělo v září jet mistrovství světa?

Jsme v kontaktu, prožíváme to a třetí den se nebavíme o ničem jiném. Je to hrůza, ale je tam silná vůle a motivace šampionát odjet, když nepřijde další podobná pohroma.

Asi i zahraniční vodáky zajímá osud světového šampionátu…

Samozřejmě, všude se to řeší. Oni vědí, jak to chodí s vodou, těžko teď dělat nějaké závěry. Musí se počkat, až voda odteče, jak velké jsou škody a také, jak k tomu přistoupí Univerzita Karlova, jejíž je loděnice, nebo Český olympijský výbor. Ta podpora bude třeba, snad přijde, když je vodní slalom tak úspěšný sport.

Vy jste si nedávno pořídil bydlení nedaleko kanálu v Troji, to povodeň neohrozila?

Naštěstí je na kopci, tak jsem si oddychl, že v tomto směru nemusím nic řešit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články