Hlavní obsah

Užila jsem si hymnu, i když ji zkrátili, říká plavkyně Baumrtová

Martin KézrSport.czPrávo

Splnila si velký sen. Nejenže získala medaili na všech třech znakařských tratích při mistrovství Evropy v krátkém bazénu, ale po sobotní padesátce 22letá Simona Baumrtová konečně poprvé slyšela ze stupňů vítězů českou hymnu.

Foto: Jens Dresling, ČTK/AP

Simona Baumrtová se stala mistryní Evropy na znakařské trati 50 metrů.

Článek

Nenaštvali vás pořadatelé v dánském Herningu, že hymnu nezahráli celou?

Trochu mě zamrzelo, že jsem si ji nemohla dozpívat do konce, ale zkracovali ji tady všem. I tak to byla hezká chvilka a snažila jsem si užít každý tón. Pro mě nakonec bylo stejně nejdůležitější, že to cinklo zlatě.

Finále padesátky bylo děsně napínavé, stihla jste to vůbec vnímat?

Vnímala jsem jen, že na obrátce ještě vedla Urbanczyková, ale pak už jsem rozjela ten svůj větrolam hlava nehlava. Mlátila jsem do toho, co to jen šlo, a naštěstí se mi povedlo dohmátnout pět setin před Polkou.

Během ceremoniálu vás přemáhalo dojetí. Co vám běželo hlavu?

Říkala jsem si, ty vogo, tak ty jsi holka zlatá. No prostě masakr. Myslela jsem si, že to nějak ustojím, ale měla jsem slzy na krajíčku. Určitě se za ně ale nestydím, bylo to hustý.

Dá se zlatá padesátka nazvat vaším životním závodem?

Povedlo se mi v ní překonat o tři desetiny český rekord a hlavně vyšla na první místo, tak asi jo. I když toho stříbrného času ze stovky, kde zlepšení bylo ještě výraznější, si také hodně vážím. Nesmím zapomenout ani na nejdelší trať. Těšila jsem se na ni, ale už na mně byla přece jen znát únava. Ke konci dvoustovky jsem strašně vyhnila, přesto je stříbro z ní dalším skvělým kouskem do sbírky.

V předchozích dvou letech jste sbírala jen evropské bronzy, teď ale máte zlato a dvě stříbra. Jde o posun, jaký jste plánovala?

Je to pecka, jsem moc ráda za takovou změnu. Konečně přišel ten zlatý mezník, i když jen na zimním šampionátu. Vím, kam se chci posouvat, proto si i kreslím grafy a všichni už asi vědí, že směřuji až k vytoužené medaili z olympijského Ria. Kdyby mi ale někdo před odjezdem tvrdil, co všechno dokážu v Herningu získat a hlavně v jakých časech, tak bych mu asi řekla, že spadl z višně.

Reklama