Hlavní obsah

Nejúspěšnější olympionik Phelps se vrací k plavání

Baltimore

Fenomenální plavec a nejúspěšnější olympionik v historii Američan Michael Phelps se necelé dva roky po ukončení kariéry vrací do bazénu. První soutěže od her v Londýně, kde se v létě 2012 rozloučil po zisku rekordní 22. olympijské medaile, se zúčastní na konci dubna v arizonském městě Mesa.

Foto: Profimedia.cz

Plavec Michael Phelps oznámil, že restartuje kariéru.

Článek

Osmadvacetiletý Phelps původně skončil s plaváním, protože ztratil motivaci a cítil na odchod ideální věk, jenže loni na podzim začal opět trénovat a zapojil se do antidopingového programu amerických sportovců. Tím poprvé oživil spekulace o návratu.

Aby mohl znovu závodit, musel od podzimu počkat podle pravidel antidopingové agentury USA půl roku, což nyní uplynulo. Dnes národní federace potvrdila jeho start na mítinku v Mese od 24. do 26. dubna. Jeho hlavní motivací jsou podle všeho mistrovství světa za rok v Rusku a rok nato olympijské hry v Riu de Janeiro.

"Dělá to proto, že to chce, není na něj žádný tlak zvenku," řekl dnes Phelpsův trenér Bob Bowman. On sám ani slavný plavec nemají žádná očekávání. "Chce si to užít, to hlavně. Uvidíme, jak (v Mese) všechno dopadne. Nebral bych to jako návrat v pravém slova smyslu. Teprve pak si sedneme a zvážíme další kroky," dodal.

Na mítinku v Arizoně se Phelps představí v rozplavbách na 100 metrů volný způsob a motýlek. Druhý den by měl absolvovat kraulovou padesátku a možná i stejnou motýlkářskou distanci. Nyní se zaměří na kratší tratě než v minulosti a také na štafety. "Pro plavání je podle mého úžasné, že Michael bude opět soutěžit. Trénink si užívá a fyzicky je na tom dobře," dodal Bowman.

Phelps se loučil po předloňských hrách v Londýně, kde vybojoval čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile. Z OH vlastní celkem 22 medailí včetně 18 zlatých, je také držitelem řady rekordů a ocenění. Když skončil s plaváním, věnoval se hodně golfu.

Reklama