Hlavní obsah

Talentovaná Kudějová byla v Troji stříbrná, Hilgertová brala bronz

Praha
Aktualizováno

České kajakářky získaly dvě medaile na domácím Světovém poháru v pražské Troji: Kateřina Kudějová byla druhá a Štěpánka Hilgertová třetí. Třetí pohárový závod sezony vyhrála Němka Ricarda Funková, jež před třemi týdny získala ve Vídni titul mistryně Evropy. Další Češka ve finále Veronika Vojtová obsadila osmou příčku a zajistila si účast na zářijovém světovém šampionátu v USA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakářka Kateřina Kudějová obsadila v Troji druhé místo.

Článek
Fotogalerie

Čtyřiadvacetiletá Kudějová, dvojnásobná mistryně světa do 23 let, loni na seniorském MS v Praze vyhrála semifinále, ale pak neprojela branku a skončila osmá. Dnes už ale šanci na stupně vítězů proměnila. Branky ve vlnách Vltavy zvládla bez penalizace a za vítěznou Funkovou zaostala jen o 42 setin sekundy.

„Což není moc, doufám, že to příště bude jednička," řekla novinářům Kudějová. S výsledkem ale byla spokojená. „Jízda byla dobrá. Po loňsku jsem to trochu jistila. Nechtěla jsem udělat chybu, což mě možná stálo první místo," přiznala. Riskovat ale víc nechce. „Nemyslím si, že to je dobrá strategie. Většinou se to hodně kazí, a kdyby se to nepovedlo, bylo by to horší. Já jsem spíš na tu jistotu," uvedla.

Hilgertová historicky nejstarší medailistkou

Na stavění tratě se podílel její trenér Jiří Prskavec starší, jehož syn byl v sobotu také druhý. Pro Kudějovou je to impulz do budoucna, ale nechce tvrdit, že bude patřit mezi adeptky na medaili na MS v září v USA. „Tam to bude úplně jiný a hlavně ten kanál jsme ještě neviděli," řekla. Na stupních vítězů stála s Hilgertovou poprvé. „Ale do šestačtyřiceti, to tedy určitě nevydržím, na to nemám," dodala.

Šestačtyřicetiletá dvojnásobná olympijská vítězka Hilgertová skončila třetí s jedním „šťouchem", i bez tohoto dotyku branky by dvě rychlejší soupeřky neohrozila. Na stupně vítězů se dostala po třech letech, ve Světovém poháru byla naposledy třetí v roce 2010 při závodu SP právě v Praze. Hilgertová je nejstarší medailistkou v historii.

„Už jsem si říkala, jestli to není moje prokletí posledních let, že se mi v těch svěťácích nedaří. Byly závody, se kterými jsem byla spokojená, naposledy třeba loni v Čunovu, zajela jsem super finálovou jízdu, ale tam ta úroveň byla tak dobrá, že to stačilo jen na čtvrté místo," prohlásila Hilgertová. „Teď jsem za medaili hrozně ráda, i když jsem si myslela, že ten jeden šťouch mě bude mrzet. Ale vyšlo to doma, to je super," pochvalovala si.

Celkem čtyři medaile pro Česko

Deblkanoisté medaili nepřidali. Ondřej Karlovský a Jakub Jáně byli pátí, mistři světa do 23 let Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem finálovou desítku po neprojeté brance uzavřeli.

Čeští vodáci tak v Praze vybojovali čtyři individuální medaile. V sobotu byli stříbrní kajakář Jiří Prskavec a v neolympijské disciplíně kanoistka Kateřina Hošková.

V hlídkách se Hošková podílela na zlatu žen C1, vyhráli také kanoisté a kajakáři byli třetí. Hlídky kajakářek a deblířů v neděli odpoledne program uzavřou.

Závod Světového poháru ve vodním slalomu v Praze:
Muži:
C2:
1. L. Škantár, P. Škantár (SR) 102,30 (2 trestné sekundy)
2. Szczepanski, Pochwala (Pol.) 104,46 (2)
3. Božič, Taljat (Slovin.) 104,63 (2)
...5. Karlovský, Jáně 105,91 (0)
10. Kašpar, Šindler 156,83 (54)
v semifinále
16. Koplík
Vrzáň 121,76 (10)
17. Větrovský
Matějka (všichni ČR) 126,43 (6)
3xC2
1. ČR (Karlovský, Jáně; Kašpar, Šindler; Koplík, Vrzáň) 138,83 (12)
2. Polsko 179,92 (62)
3. Německo 189,68 (64)
Ženy:
K1:
1. Funková (Něm.) 99,38 (0)
2. Kudějová 99,80 (0)
3. Š. Hilgertová 103,20 (2)
...8. Vojtová 110,63 (4)
v semifinále
20. Galušková (všechny ČR) 119,86 (2)
3xK1
1. ČR (Kudějová, Hilgertová, Vojtová) 121,06 (2)
2. Austrálie 121,43 (4)
3. Rusko 127,76 (4)

Reklama

Související témata: