Hlavní obsah

Parádní české disciplíně hrozí konec na olympiádě

Michal OsobaPrávo

Od Barcelony 1992 po Peking 2008 každou olympiádu znamenalo finále deblkanoistů ve vodním slalomu českou medaili. Ať už se o ni postarali Miroslav Šimek s Jiřím Rohanem, Marek Jiras s Tomášem Máderem, či dvakrát Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem. Teď je však parádní česká disciplína blízko svému olympijskému konci, v Riu si prožije zřejmě svoji derniéru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslavu Volfovi (vpředu) s Ondřejem Štěpánkem už zřejmě mnoho nástupců nedoroste.

Článek

Důvod? Snaha Mezinárodního olympijského výboru o vyvážení počtu mužských a ženských účastníků her. Ve vodním slalomu jsou pod pěti kruhy tři mužské kategorie a jediná ženská – kajakářky.

Ustoupí kanoistkám

Do programu tak bude zařazena soutěž kanoistek a jedna kategorie bude muset ustoupit. „Deblkanoe to asi schytají, i když mezinárodní federace ICF bojuje, aby to tak nebylo,“ říká kajakář Vavřinec Hradilek, jenž je členem komise sportovců ICF.

Jasněji, zda se deblkanoisté objeví i v Tokiu 2020, bude po listopadovém kongresu ve Varšavě. „Do něj to stoprocentní informace ještě není, i když větší pravděpodobnost, že se tak stane, tam je. Ale je ještě varianta to posunout na rok 2024,“ hlásí Jaroslav Pollert, předseda sekce divoké vody Českého svazu kanoistiky.

Co by pro debly vyřazení z programu znamenalo? „Zánik ne, jezdily by se na mistrovství světa, ale z hlediska financí a zájmu by určitě došlo k úpadku,“ ví Pollert.

Kanoistky se v programu her představí i v rychlostní kanoistice, rovněž na úkor některé z mužských disciplín.

Reklama