Hlavní obsah

Povedlo se, pochvalovala si Knapková po dalším triumfu

Skifařka Miroslava Knapková proměnila i svůj osmý start na mistrovství Evropy v medaili. Olympijská vítězka z Londýna ovládla šampionát v Poznani a získala pátý titul. Od roku 2007, kdy bylo veslařské mistrovství Evropy obnoveno, vybojovala pět zlatých a tři stříbrné medaile.

Foto: Ivana Roháčková, ČTK

Skifařka Miroslava Knapková při vyhlášení medailistek na evropském šampionátu v Poznani.

Článek

"Jsem hodně spokojená a moc ráda, že se mi závod takhle povedl," řekla Knapková ČTK. "V průběhu to vypadalo všelijak. Některé holky mi odjely, hlavně v první polovině. Měla jsem ale hodně sil na závěr, jen jsem nevěděla, jak budou v závěru vypadat podmínky, protože se tady hodně mění počasí. Nevěděla jsem, jestli tam nebudou v poslední pětistovce velké vlny," uvedla.

Svěřenkyně trenéra Tomáš Kacovského byla v první polovině trati až pátá, na mezičase 1500 metrů již třetí a ve finiši se posunula do čela. Druhou Jeannine Gmelinovou ze Švýcarska nakonec porazila o téměř dvě sekundy. "Naštěstí v závěru to nebylo děsivé, takže jsem si mohla zajet taktiku, jakou jsem chtěla. Nevím ale, jestli můžu říct, že jsem to měla úplně pod kontrolou," řekla Knapková se smíchem.

Závodu dlouho dominovala Dánka Fie Udby Erichsenová, která ale nakonec úplně odpadla a dojela s odstupem až šestá. "Nevěděla jsem přesně, kdo tam vepředu je. Myslela jsem si, že je to Běloruska (Kuchtová), která takhle jela na Bledu. Ono je to ale zrádné. Při podobném počasí to hodně lidí zkouší tak, že to napálí. Hlavně v první polovině, kde se dá slušně veslovat," řekla Knapková. Erichsenová si podobnou taktikou dojela na olympiádě v Londýně pro stříbrnou medaili.

Knapková již dopředu avizovala, že se chce zaměřit na správnou závodní frekvenci, se kterou nebyla spokojená na nedávném Světovém poháru v Bledu. "Chtěla jsem jet frekvencí kolem třiceti, to byl hlavní úkol," uvedla. Rodačka z Brna postoupila do finále přímo z páteční rozjížďky, díky čemuž ušetřila síly. "To mi hodně pomohlo. V sobotu hodně foukalo a byly velké vlny, takže jsem byla ráda, že nemusím závodit a lidově řečeno se v tom plácat," řekla.

Mistryně světa z roku 2011 bude nyní trénovat doma, podle plánu vynechá druhý závod Světového poháru v italském Varese v polovině června. Příští týden se ale představí na pražských Primátorkách. Nepojede ve skifu, ale usedne do osmiveslice Slavie. "Skifu jsme teď měla dost. Když mám příležitost, tak si ráda zazávodím ve větší posádce. Člověk chytne jiný rytmus, má to švih," dodala Knapková.

Reklama

Související témata: