Hlavní obsah

Odporný hnus! Vodní sporty v Riu ve fekáliích? Olympionikům hrozí vážné nemoce

Už se tomu nedá říkat snad ani voda, ale rovnou kejda. Přesně na něco takového se podle výzkumu agentury AP mohou „těšit“ účastníci olympiády v Riu 2016 v některých vodních sportech. Závěry z výzkumu jsou opravdu alarmující, podle nich sportovci budou riskovat velmi vážná onemocnění.

Znečištěná voda může na olympiádě v Rio de Janeiru způsobit atletům zdravotní problémyVideo: Reuters

 
Článek

Vyplývá z něj, že voda v areálech pro olympiádu obsahuje takové množství nebezpečných virů, že jejich výskyt překračuje 1,7milionkrát úroveň, která by například u pláží v Jižní Kalifornii byla považována už za hazard se zdravím.

Tyto hodnoty jsou pochopitelně v příkrém protikladu k tvrzení organizátorů, že areály pro vodní sporty budou zcela bezpečné. Přitom někteří sportovci, kteří se připravují v dějišti her, podle AP již onemocněli. Složení vody podle agentury prakticky odpovídá regulérním splaškům.

Výzkum se skládal ze čtyřkolového testování v místech, kde se má bojovat o medaile v jachtingu, veslování, plavecké části triatlonu a také na slavné pláži v Riu Ipanema Beach. Test měřil výskyt adenovirů, rotavirů, enterovirů a fekální koliformní bakterie.

Reklama

Související témata: