Hlavní obsah

Důležité je vydržet! Gebas si zhmotnil olympijský sen ze školního sešitu

Praha

Před měsícem od manželky dostal k 32. narozeninám dort s olympijskými kruhy, v neděli ho v pražské Troji kamarád obdaroval brazilskou šálou. Teď už je pro kanoistu na divoké vodě Vítězslava Gebase cesta do olympijského Ria realitou.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Vítězslav Gebas si v pražské Troji jede pro letenku do Ria.

Článek

Ke splněnému snu vedla dlouhá a trnitá cesta. Ale pořád měl v hlavě obrázek olympijských kruhů, který si nakreslil v osmé třídě do školního sešitu.

Čtyři hodiny spánku

„Je to možná dětinské, ale když jsem si kolikrát říkal, že na to kašlu a chci končit, tak jsem měl tu olympiádu pořád v hlavě. A nemohl bych po zbytek života naplno fungovat, kdybych to nezkusil a nedal do toho maximum,“ přiznával. „A jak říká můj trenér Jirka Rohan, důležité je vydržet,“ říká.

Naposledy ho skepse přepadala vloni. „To jsem dal do přípravy asi nejvíc v životě,“ přiznává. Jenže v prvním nominačním závodě zlomil hlavičku pádla, k tomu se potýkal s bolestmi krku. Do reprezentace se nevešel až na pomocné kritérium procentuálních odstupů. „Na procenta jsem prohrál už asi čtyřikrát v životě,“ posteskl si.

Jenže všechny krize překonal, dál po škole nebo práci vyrážel trénovat na kanál. „Jsem proti dalším klukům takový poloamatér. Když jsem studoval ČVUT a do toho jezdil, spával jsem tak čtyři pět hodin denně, teď při práci je to tak o dvě hodiny lepší,“ popisuje.

Sponzorovat se nemůže

Má firmu, která obchoduje s nemovitostmi, ostatně nápis „Gebas reality“ zdobí jeho loď. „Ale jen jako reklama. Kdybych si měl něco platit, asi by to přes účetnictví neprošlo,“ usmívá se.

Finanční situace mu neumožnila ani dlouhé soustředění na jižní polokouli. „Byli jsme na čtrnáct dnů v Emirátech. Všichni byli v Austrálii a my říkali, že se stejně nominace pojede v zimě, což se potvrdilo,“ vyprávěl v neděli v chladné Troji.

Na olympiádě střídá účastníka posledních dvou her Stanislava Ježka, jenž byl v Pekingu i Londýně pátý. Může Gebas při své premiéře pomýšlet na medaili? „Když jsem koukal na nominace ostatních zemí, ty kluky už jsem několikrát porazil. Sice ne na velkém závodě, ale o to je to větší výzva,“ těší se na srpnové naplnění svého sportovního snu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články