Hlavní obsah

Italský veslař Mornati přijde kvůli dopingu o start na OH v Riu

Řím

Italský veslař Niccoló Mornati dostal čtyřletý trest za doping a přijde o možnost startovat počtvrté v kariéře na olympijských hrách. Domácí antidopingový tribunál potvrdil předběžnou suspendaci, kterou držitel pěti medailí z mistrovství světa dostal na konci dubna od Italského olympijského výboru (CONI).

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Laboratoř dopingové kontroly v Riu - ilustrační snímek.

Článek

Pětatřicetiletý Mornati měl pozitivní výsledek při mimosoutěžním testu na začátku dubna po návratu ze soustředění v JAR. V jeho vzorku analýza odhalila stopy zakázaného hormonu anastrozolu, který má anabolické účinky a může krýt další dopingové látky.

Mornati tak pod pěti kruhy nenapodobí svého staršího bratra Carla, jenž má veslařské stříbro z olympijských her v Sydney. Niccoló Mornati bez medailového úspěchu startoval na hrách v Aténách v osmě, v Pekingu na čtyřce bez kormidelníka a před čtyřmi lety v Londýně skončil čtvrtý na dvojce bez kormidelníka.

Rodinu tak bude v Brazílii reprezentovat jen Carlo, který je generálním sekretářem CONI a v Riu bude šéfem italské reprezentace.

Kajakářský vicemistr světa Dombvári užil stanozolol

Maďarský kajakář Bence Dombvári měl dopingový nález a národní svaz mu tři týdny před olympijskými hrami v Riu zastavil činnost. Test předloňského vicemistra světa na pětisetmetrové trati byl v červnu pozitivní na zakázaný steroid stanozolol.

Třiadvacetiletý Dombvári má s dopingem potíže v krátké době už podruhé. Loni dostal za nález kokainu čtyřměsíční distanc. Vědomé užití stanozololu nyní kajakář odmítl, podle jeho vysvětlení mu ho někdo mohl podstrčit do jídla.

Reklama

Související témata: