Hlavní obsah

Synek a Fuksa pojedou o medaile doma. Račice hostí po dlouhých letech evropský i světový šampionát

Praha

Hned dvě velké akce se letos uskuteční v areálu v Račicích. Nejprve zde budou na konci května bojovat veslaři v čele s Ondřejem Synkem o medaile z mistrovství Evropy a o tři měsíce později zde budou o cenné kovy usilovat rychlostní kanoisté při světovém šampionátu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skifař Ondřej Synek.

Článek

Dlouhé čekání je u konce. Česká republika bude po šestapadesáti letech hostit mistrovství Evropy ve veslování. Ve dnech 26. až 28. května bude na kanále v Račicích bojovat celá evropská špička v čele s českou medailovou nadějí, skifařem Ondřejem Synkem.

„Na evropský šampionát se už moc těším,“ prohlásil na pondělní tiskové konferenci čtyřiatřicetiletý Synek. „Je to velký závod a před domácím publikem jsem nikdy nic takového nejel a nejspíš už asi ani nepojedu,“ vysvětloval trojnásobný olympijský medailista, který se zároveň stal ambasadorem šampionátu.

„Hodně lidí mi říká, že se přijede podívat. A tím, že už tady dlouho žádná taková velká akce nebyla, jsem přesvědčen o tom, že nás přijede podpořit velké množství fanoušků,“ uzavřel čtyřnásobný mistr světa.

A plné tribuny očekávají také pořadatelé mistrovství světa v rychlostní kanoistice, které se v Račicích uskuteční od 23. do 27. srpna. Světový šampionát se do Česka vrací po devětapadesáti letech, naposledy se zde závodilo v roce 1958.

„Vše zatím běží podle plánu,“ pochvaloval si Jan Boháč, předseda Českého svazu kanoistů. „Pro českou rychlostní kanoistiku je to ojedinělá událost. Je to pro nás taková odměna. Máme štěstí, že pořádáme šampionát v době, kdy máme velmi silnou generaci závodníků,“ dodal Boháč s tím, že kompletní program soutěží bude teprve upřesněn.

Ambasadory mistrovství světa se staly dvě největší české hvězdy - Martin Fuksa a Josef Dostál. „Už se nesmírně těším. Udělám vše pro to, abych tam nalákal co nejvíce lidí,“ řekl třiadvacetiletý Fuksa. „Šampionát zatím propaguji hlavně na sociálních sítích a mám samé pozitivní reakce. Hodně lidí mi píše, že se sem chystá a ptají se, kde si mohou koupit lístky,“ líčil nadšeně úřadující mistr světa na pětistovce.

Vstupenky jsou na obě akce v prodeji v síti Ticketstream. Ceny pro mistrovství Evropy ve veslování se pohybují od 75 do 500 korun za jednodenní vstupné. Permanentky jsou v cenách od 350 do 800 korun podle počtu dnů. Připraveny jsou i balíčky pro rodiny. Na kanoistické mistrovství světa stojí permanentka na závodní program od čtvrtka do neděle 750 korun pro jednoho, pro dva rodiče a dvě děti do patnácti let pak 1500 korun.

Reklama

Související témata: