Hlavní obsah

Hradilek s kajakem obletěl svět, aby zabojoval o reprezentaci

Praha

Nový Zéland, pak Austrálie, odtud směr Spojené Arabské Emiráty. Poté francouzské Pau jako dějiště letošního mistrovství světa a na závěr pendlování mezi slalomovými dráhami na Trnávce a v Roudnici nad Labem. Ve světoběžníka se proměnil kajakář Vavřinec Hradilek s jedním cílem – aby po absenci v olympijském Riu letos na vrcholu sezóny nechyběl.

Foto: Ivana Roháčková

Kajakář Vavřinec Hradilek.

Článek

K tomu potřebuje zvládnout kvarteto nominačních závodů, které o tomto a následujícím víkendu určí složení reprezentačních družstev vodních slalomářů. V kategorii kajakářů budou ve hře jen dvě místa, neboť bronzový medailista z Ria Jiří Prskavec má nominaci s předstihem jistou.

Může se stát, že místo nebude

A adeptů je řada, vedle Hradilka i jeho tréninkový parťák Vít Přindiš, Ondřej Tunka, Luboš Hilgert… „Když vidím kluky, jak jezdí rychle, může se stát, že na mě místo nezbude,“ je Hradilek připravený na všechny varianty.

S poraženeckou náladou ale do domácích bitev nejde, když do přípravy investoval tolik času, energie a prostředků. Vždyť měsíční tréninkový pobyt na Novém Zélandu vyjde zhruba na 200 000 korun.

„Mohl jsem si to dovolit díky prostředkům od Českého olympijského výboru a Českého svazu kanoistiky, takže se dorovnaly podmínky, jako to bývá před olympiádou. V mém případě to bylo asi 350 až 400 tisíc,“ vypočítává.

Vrtulníkem k peřejím

Začátek pobytu na svém oblíbeném Novém Zélandu pojal jako aktivní dovolenou. „Jezdili jsme na divokých řekách, kam jsme se dopravovali vrtulníkem. Měli jsme všechno sbalené, spali venku, bylo to fantastické,“ rozplývá se.

Po ježdění s kamarády už zvolil klasickou přípravu dle plánu kouče Miloslava Říhy, kterou zkomplikovaly jen bolesti zad v Austrálii. „Vypomáhal jsem, tahal těžké věci do kopce a trochu se mi to tam seklo. Ale týden jsem měl lehčí trénink a bylo to dobré, o moc jsem nepřišel,“ ujišťuje třicetiletý kajakář.

Chtěl najezdit víc

Jeho život se ale neskládá jen z tréninků a závodů, Hradilek je aktivní i v dalších sférách. Vloni debutoval jako herec ve filmu Tenkrát v ráji, otevřel si bar na pražské náplavce, udělal si pilotní zkoušky…

„Měl jsem spoustu jiných aktivit, takže jsem toho přes zimu nenajezdil tolik, kolik bych si představoval, a možná jsem pociťoval i nedostatek fyzické připravenosti,“ připouští, že ne vždy byl trénink prioritou.

„Na druhou stranu necítím žádnou únavu, i když závěr byl náročný s přejížděním mezi Trnávkou a Roudnicí,“ připomíná časté tréninky na dvou tratích, kde se pojede o nominaci.

Reklama

Související témata: