Hlavní obsah

Střídání u Hilgertových: Amálka nahradí svou „nesmrtelnou tetu“

Želiv

Letmý pohled na výsledky nominačních závodů vodních slalomářů nic nového nemusí odhalit. Hilgertová opět figuruje v tříčlenné reprezentaci pro vrcholné akce. Jenže křestní jméno i ročník narození prozradí, že na divoké vodě dochází k velkému přelomu. Legendu Štěpánku Hilgertovou, která byla v reprezentaci předchozích 29 let, střídá její neteř Amálie Hilgertová. Devatenáctiletý talent se do dospělé nominace probil poprvé.

Foto: Adam Svoboda/kanoe.cz

Vlevo Amálie Hilgertová, vpravo její teta Štěpánka.

Článek

Jasno bylo na Trnávce nezvykle už po třech závodech. Dvojnásobná olympijská vítězka v sobotu minula branku už v kvalifikaci a jela jen finále B. Málo jí bylo platné, že v něm zajela rychlejší čas než všechny kajakářky ve finále A.

Chtěly spolu na stupně

V ten moment bylo rozhodnuto, že devětačtyřicetiletá legenda ohromující svou sportovní dlouhověkostí na mistrovství světa nepojede. Na evropský šampionát v Tacenu se nakonec neplánovaně podívá, místo v reprezentaci ji uvolnila Karolína Galušková, která má v termínu ME zkoušky na škole.

Její neteř mohla po sobotním čtvrtém místě slavit nominační jistotu. „Jen mě hrozně mrzelo, že se tam teta nedostala. To byl můj sen, abychom se potkaly jednou na bedně nebo v reprezentaci,“ zalitovala nová naděje slavného slalomového rodu.

Štěpánce Hilgertové úspěch neteře alespoň mírnil zklamání z nevydařené nominace. „Myslím, že Amálka roste rok od roku. Má kvalitní přípravu, už i zkušenosti ze svěťáků, dělala předjezdkyni na olympiádě. Třeba ještě letos nebude jezdit nejrychlejší časy, ale dokáže prodat to, co umí, což je obrovský předpoklad do budoucna,“ chválila svoji nástupkyni.

Světové poháry slabou útěchou

Sama jela v nedělním čtvrtém závodě alespoň o to, aby v pozici čtvrté nejlepší reprezentantky mohla startovat na Světových pohárech. To se jí díky druhému místu těsně povedlo. „Ale mně šlo především o mistrovství světa, co si budeme povídat. Prohrála jsem si to sama,“ krčila rameny a zatím nechtěla předjímat, co nominační nezdar může znamenat pro její kariéru.

„Teď je brzo plánovat. Za tři týdny je mistrovství republiky a i svěťáky budou motivace,“ má jasno. Při MS ve francouzském Pau bude jen v roli fanynky zejména své neteře.

Ta má ale teď jiné starosti. „Ve středu mám maturitu. Zrovna před závody jsem se učila v psychologii o stresu, tak aspoň jsem věděla, co se mi pak bude honit hlavou,“ usmívala se studentka gymnázia Mensa pro mimořádně nadané děti.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články