Hlavní obsah

Maturita uklidňuje. Nebojácná Fišerová vypudila nervozitu a slaví nečekané stříbro

Tacen

Už poté, co ovládla domácí nominaci, neskrývala překvapení. Svou spanilou jízdu peřejemi kanoistka Tereze Fišerová prodloužila na mistrovství Evropy v Tacenu. Semifinále suverénně ovládla, ve finále dojela přes chybu druhá a v devatenácti letech získala svou první velkou individuální medaili. Kanoistky by se měly za tři roky v Tokiu představit poprvé i na olympiádě.

Foto: Adam Svoboda/kanoe.cz

Radost Terezy Fišerové z titulu vicemistryně Evropy.

Článek

Věřila jste po chybě hned na druhé brance, že můžete být ještě ve hře o medaili?

Moc ne. Pozorovala jsem ostatní holky ze břehu a říkala si, že kdybych zajela dobře, mohlo by to klapnout. Ale jak jsem na startu byla nervózní, ta dvojka mi pomohla, že jsem ze sebe vypudila nervozitu a dojela už v pohodě.

Jak k chybě došlo?

Chtěla jsem zajet protivodnou branku moc natěsno a nepovedlo se to, dostala bych padesátku. Tak jsem to radši objela, ale už si ani nevybavuju, co přesně jsem tam udělala.

Nebude vás chyba zpětně mrzet? Nebýt jí, byla byste zřejmě zlatá…

To vůbec. Já jsem sem jela s tím, že budu hodně ráda, když si vyjedu finále. A že je z toho stříbro, tomu trochu nevěřím a jsem nesmírně šťastná.

Medaili jste uvěřila tedy až v cíli?

Trenér (Lukáš Kubričan) mi říkal, že když pojedu svou hezkou jízdu, mohlo by to klapnout. Ale je těžké udržet celou dobu koncentraci. Naštěstí se to až na tu druhou branku povedlo.

Jezdila jste tu ve velké pohodě. Ovládla jste druhou kvalifikaci i semifinále…

Ona je tu docela těžká voda a já mám výhodu, že se nebojím válců. Je mi to v podstatě jedno, pádluju rychle, proletím je. Přitom tréninků jsem tu moc neabsolvovala, předposlední soustředění jsem měla před maturitou…

Zjevně vám to stejně jako kajakářce Amálii Hilgertové příliš neuškodilo…

Ono se říká, že když se nervy upnou na maturitu, tak člověk na ten závod tolik nemyslí.

Maturita dopadla podobně dobře jako evropský šampionát?

Dostala jsem 4, 3, 2, 2. Teď jsem přijatá na ČVUT, obor pozemní stavitelství. Tak uvidím, jak to půjde dohromady se sportem, ale pro mě je určitě matematika lepší než třeba čeština a jazyky.

Čím to, že jste udělala letos takový kanoistický progres?

Velký podíl má můj trenér. Přestoupila jsem do Dukly, Lukáš si mě vzal pod křídla a je super trénovat s klukama z naší party, to mi hrozně pomohlo.

Projevuje se, že kategorie kanoistek míří na olympiádu?

Moc to nedokážu posoudit. Dokud nebyla, nepřikládala jsem jí takový důraz, pořád mám v srdci i kajak. Ale singl mě začíná víc bavit a když se k tomu přidala ta olympiáda, je pro mě jako kajak, nebo ještě lepší.

Pokud se vrátí po mateřské pauze bývalá mistryně světa Kateřina Hošková, můžete předvést zajímavý souboj o Tokio 2020…

Já doufám, že se vrátí, bylo by super s ní zase bojovat. Ale zatím na Tokio moc nemyslím.

Reklama