Hlavní obsah

Sladká výhra s hořkou přichutí. Naše disciplína bude asi zanikat, smutní zlatí Češi

Michal OsobaSport.cz

Prožívají hořko-sladké týdny. Na vodě se deblkanoistům Jonáši Kašparovi s Markem Šindlerem daří parádně, vždyť ve slovinském Tacenu před dvěma týdny získali evropský bronz, v sobotu neohroženě vládli Světovému poháru v Praze. Jenže na diplomatickém poli dostali v týdnu stejně jako jejich kolegové těžký zásah. Definitivně padla naděje, že by se deblkanoisté udrželi v olympijském programu, v Tokiu je za tři roky nahradí kategorie singlkanoistek…

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jonáš Kašpar a Marek Šindler během SP ve vodním slalomu v Praze.

Článek

Po dojezdu finále v Troji ale Kašpar se Šindlerem žili hlavně přítomností. Ovládli kvalifikaci, semifinále i finále s komfortním náskokem 2,76 s. „Na trati jsme dobře věděli, jak na tom jsme, skvělý Dan Stach (moderátor) je slyšet po celém areálu, tak jsme znali i mezičasy. Věděli jsme, že do toho musíme šlapat a nic nehlídat,“ líčil Šindler.

Vítr nevadil

V sobotu si s tratí v Troji pořádně pohrával vítr, občas branky rozhoupal daleko od obvyklé svislé polohy. I s touto nástrahou si svěřenci Ondřeje Štěpánka poradili. „Buď jsme měli štěstí, nebo to nevnímali, ale přišlo mi, že zrovna na nás branky stály. Ale nájezdy jsme radši hlídali, abychom jezdili na střed bran,“ přiznával Kašpar, háček posádky, která vloni v Riu sahala až do osudného převrhnutí možná až po olympijském zlatu.

A nyní je jasné, že další šanci v této kategorii v dohledné době nedostanou. Marné byly iniciativy a protesty fanoušků disciplíny, která i Česku přinesla tolik radosti díky medailím dvojic jako třeba Šimek, Rohan či Volf, Štěpánek.

„Člověk to vzdát nechce, věděli jsme, jaké jsou šance,“ připouští Kašpar, že definitivní verdikt nebyl velkým šokem. „Samozřejmě zklamaní jsme, ale teď se musíme soustředit na naše ježdění, to je naše profese. A až uvidíme, co bude dál, musíme se rozhodnout,“ nechce zatím dělat dlouhodobé plány.

Závodilo méně lodí

I z pohledu na startovní listinu závodů v Troji je ale znát, že (ne)zařazení kategorie do olympijského programu má velký vliv na účast posádek. Zatímco kanoistek se přihlásilo přes padesát, deblkanoistů jen patnáct posádek.

„Bohužel některé federace už stoply podporu úplně, v Německu jim účast platily jejich kluby nebo museli sáhnout do své kapsy. A třeba Poláci nepřijeli vůbec, i když singlíře tu mají,“ vypočítával Šindler. „Je to smutné, ale asi ta disciplína bude postupně zanikat,“ uznal posmutněle.

Slabší početní účast ale výsledek českých jedniček z Troje neznehodnocuje. „Spíš se to vyselektovalo. Je tu patnáct lodí, ale z toho čtrnáct absolutní špička. Takže teď nebudou jezdit ti horší, ale jen ti, kteří si jezdí pro medaile,“ očekává Šindler pro zbytek sezóny.

Reklama