Hlavní obsah

Micka skončil na patnáctistovce osmý, Kingová opět pokořila světový rekord, argentinský plavec dopoval

Budapešť
Aktualizováno

Plavec Jan Micka obsadil na mistrovství světa osmou příčku v závodě na 1500 metrů volným způsobem. Ve finále zaostal téměř o čtrnáct sekund za českým rekordem z rozplavby a v čase 15:09,28 doplaval poslední. Titul z Kazaně obhájil olympijský vítěz Gregorio Paltrinieri z Itálie, se kterým Micka letos půl roku trénoval.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Americká plavkyně Lilly Kingová.

Článek

Z rozplavby Micka postoupil čtvrtým časem. V úvodu finále se pohyboval na šesté příčce, ale ve druhé polovině nedokázal udržet tempo a propadl se na osmou příčku. Nejlepším výsledkem českých plavců na mistrovství světa v Budapešti tak zůstala sedmá příčka Simony Baumrtové na znakařské stovce. Předloni v Kazani byla Barbora Závadová pátá na dlouhé polohovce, ale Češi tehdy měli jen jednu finálovou účast.

Favorizovaného Itala Paltrinieriho se v nejdelší bazénové disciplíně dlouho držel Ukrajinec Mychajlo Romančuk, bronzový medailista z loňského ME. Nakonec doplaval druhý o 1,29 sekundy. Bronz získal Australan Mack Horton.

Nejúspěšnějším plavcem šampionátu se stal se sedmi zlatými medailemi dvacetiletý Caeleb Dressel. V závěrečném závodě mistrovství pomohl Američanům k titulu v polohové štafetě na 4x100 metrů, ve které plaval motýlkářský úsek. V Budapešti Dressel získal tři individuální a čtyři štafetové tituly.

Kingová má další rekord

Američanka Lilly Kingová podruhé v Budapešti překonala světový rekord. Po úspěchu na 100 metrů prsa dnes v nejlepším čase historie triumfovala také na poloviční vzdálenosti. Ve finále dohmátla v čase 29,40 a byla o osm setin rychlejší než Litevka Ruta Meilutyteová před čtyřmi lety.

Meilutyteová tentokrát skončila výkonem 30,20 čtvrtá. Vedle dvacetileté Kingové, která si z mistrovství světa v Maďarsku odveze tři zlaté medaile, ji předstihly také Ruska Julija Jefimovová a další Američanka Katie Meiliová. Na medaili bylo potřeba zaplavat pod půl minuty.

Kingová byla také členkou vítězné polohové štafety na 4x100 metrů, v níž Američanky rovněž překonaly světový rekord. Kvarteto tvořily ještě Kathleen Bakerová, Kelsi Worrellová a Simone Manuelová a časem 3:51,55 vylepšily o rovnou půlsekundu vítězný čas krajanek z olympijských her 2012 v Londýně.

Dvě setiny za vlastním světovým rekordem ze semifinále zaostala ve finále závodu na 50 metrů volným způsobem Švédka Sarah Sjöströmová. Na rozdíl od kraulařské stovky ale v čase 23,69 zvítězila a k šesti světovým titulům z motýlkářských disciplín přidala své první kraulařské světové zlato.

Pozici jednoznačně nejlepší polohovkářky současnosti k radosti maďarských fanoušků potvrdila domácí Katinka Hosszúová. V polohovém závodě na 400 metrů zvítězila téměř o tři sekundy v rekordu šampionátu 4:29,33. Navázala tak na světové tituly z Barcelony a Kazaně i na loňské olympijské zlato z Ria.

První doping

Mezinárodní plavecká federace (FINA) do vyřešení případu suspendovala Argentince Martína Naidicha, jenž měl před světovým šampionátem v Budapešti pozitivní dopingový test. Kraulař absolvoval v Maďarsku závody na 400 m (35. místo) a 800 m (26.), zákaz startu ale dostal až před sobotními rozplavbami na 1500 m.

Generální ředitel FINA Cornel Marculescu agentuře SID řekl, že argentinský svaz o pozitivním dopingovém testu Naidicha z doby před MS informoval až po prvních dvou závodech. "Poté mu byla odebrána akreditace," uvedl Marculescu a dodal, že Argentinec byl pozitivně testován na steroidy.

Naidich v sobotu na twitteru uvedl, že nikdy vědomě nebral zakázané prostředky.

Reklama

Související témata: