Hlavní obsah

Synek po Poznani zvažoval, co se sezónou

PRAHA

Skifaři patří od konce 80. let minulého století k chloubám českého veslování. Po téměř 15 letech nadvlády Václava Chalupy převzali jeho roli Mirka Knapková a Ondřej Synek. Ten před rokem vystřídal Chalupu na místě reprezentační jedničky a hned vyhrál Světový pohár, k čemuž přidal bronz ze světového šampionátu v Japonsku. Letos byl proto od začátku pasován do role velkého favorita SP.

Článek

Jenže sezóna se nevyvíjela zcela podle představ 23letého veslaře ani jeho trenéra Milana Dolečka. "V Mnichově porazil v semifinále Němce Hackera i Nora Tufteho a vypadalo to, že je všechno ve starých kolejích. Jenže v rozhodující jízdě vyrazil od startu Angličan Campbell a Ondra dojel až pátý. Psychicky mu určitě nepomohlo, že vítěz je ještě mladší než on. Najednou byl jedním z těch, které ostatní honí," popisuje začátek peripetií Doleček.

Překonal krizi

To nejhorší ale teprve přišlo. V Poznani nestačil na Hackera a musel do oprav. "Ten večer odjel nejhorší závod, v jakém jsem ho viděl. Prohrál s Britem Gregorym i Maďarem Bencsikem a jel jen finále C. Bylo na něm vidět znechucení. Asi jsem trochu chyboval: Ondra před Polskem hodně trénoval a byl psychicky unavený," kývá hlavou Doleček.

"Dlouho jsme všechno probírali. Rozhodli jsme se, že start na mistrovství světa nevzdáme. Trenér přišel s tím, že před Etonem uděláme změny v přípravě," dodává Synek, kterého čeká tvrdý trénink se sparingpartnery z dvojky bez kormidelníka.

Před posledním startem v SP si důkladněji odpočinul. "V Lucernu to vyšlo. Vyhrál opravu a v semifinále dojel druhý. Dokázal si, že je pořád dobrý a má na to bojovat s konkurencí," popisuje Synkovu cestu vzhůru Doleček. Ve finále český skifař nestačil jen na Tufteho a Drysdalea, který se teď chystá s dalšími reprezentanty Nového Zélandu na kanále v Račicích.

"Aspoň jsem si mohl na mistrovství republiky zazávodit s Timbsem. Bez něj bych se určitě tolik nebál o vítězství, i když není zdaleka tak dobrý. Ale v protivětru jsem neměl kam pospíchat," usmívá se Synek, který Timbse zdolal v poměrně slabém čase o 6 vteřin.

Stíhá Karstenovou

Mirka Knapková se podobným peripetiím od olympiády v Aténách, kde dojela čtvrtá, úspěšně vyhýbá. Už sedmkrát za sebou v souboji se světovou konkurencí nenašla kromě Bělorusky Karstenové, která ji zatím vždy nechala za sebou přemožitelku.

"Má dáno od Boha, prostě vrozené předpoklady pro veslování. Navíc je ohromně zkušená. Ale já jsem moc spokojená s každou medailovou pozicí, i když už druhý rok dojíždím pořád druhá," přemítá Knapková, která se v Lucernu chystala na silnou soupeřku zaútočit. "V Poznani mi chyběla už jen vteřina a říkala jsem si, že teď zkusím zaútočit. Ale nešlo to. Zase mi dala dvě sekundy," usmívá se nejlepší domácí veslařka.

Před odjezdem na MS si naplánovala dvě soustředění. "Teď vyrážíme na 14 dní do Svatého Mořice na vysokohorskou přípravu, půjde hlavně o fyzičku a vytrvalost. A pak budu týden v Račicích. Ještě chci doladit techniku a taky se přichystat po psychické stránce," říká Knapková. A s jakým cílem zamíří do Anglie na šampionát? "Spokojená budu s každou medailí. Každá skifařka se tam bude chtít vytáhnout."

Reklama